Naslovna

Konferencija „Digital for Good“

Program fonda za aktivno građanstvo Islanda, Lihtenštajna i Norveške (Active citizens fund) je 4.10.2022. u Lisabonu organizirano konferenciju „Digital for Good“. Sudionici konferencije su bili predstavnici europskih organizacija civilnog društva koje su korisnice programa podrške Fonda i koji su ujedno zainteresirani za jačanje kapaciteta u području razvoja i primjene digitalnih inovacija u svojim organizacijama.

Konferenciju su pozdravnim govorima svečano otvorili António Feijó, predsjednik fundacije Calouste Gulbenkian u čijim je prostorijama konferencija organizirana te Tove Bruvik Westberg, veleposlanica Kraljevine Norveške u Portugalu koja se osvrnula na bitnu ulogu organizacija civilnog društva u rastu i razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini.

Potom su izlagači/ce Lucy Bernholz, Geoff Mulgan, Alexiei Dingli, Giulia Carosella i Filipe Santos uz moderiranje Rosálie Amorim potaknuli raspravu o novim trendovima i izazovima digitalnih socijalnih inovacija poput same organizacije, pristupa, alata i rješenja koja se vremenom pojavljuju do novih prilika za socijalne usluge koje nudi tehnologija poput umjetne inteligencije. Naglasak je također stavljen na potencijalne opasnosti za aktivistička djelovanja i zaštitu vrijednosti demokratskih društava te načine kako te opasnosti predvidjeti i pravovremeno na njih odgovoriti.

Potom su sudionici imali priliku sudjelovati u tematskim radionicama posvećenima obrazovanju, zaštiti okoliša, zdravstvu i inkluziji te društvenoj participaciji i ljudskim pravima kroz ojačavanje digitalne pismenosti i kritičkog mišljenja. Kroz svaku od navedenih radionica prezentirani su izazovi i različita rješenja iz sektora diljem Europe što je osigurano sudjelovanjem panelista koji su stručnjaci iz raznih područja, poput IT start-up tvrtki, velikih korporacija i OCD-a.

U završnom ciklusu predavanja sudjelovali su izlagači/ce Ciro Cattuto, Riitta Vänskä i Stefaan Verhulst koji su uz moderiranje Marie do Céu Patrão Neves otvorili raspravu o etičkim pitanjima, korporativnim pravilima i praksama te izazovima u regulaciji digitalnih socijalnih inovacija. Naglasili su kako je dobivanje suglasnosti javnosti i korisnika za prikupljanjem njihovih osobnih podataka slabo regulirano, a baze podataka se najčešće pretvaraju u „groblja podataka“ koja u konačnici ničemu ne služe.

Konferencija je završila pozdravnim riječima Luísa Madureira Piresa, direktora Fonda za aktivno građanstvo u Portugalu koji je zaključio kako je potencijal digitalnih alata za pozitivne društvene promjene prevelik kako bi se ignorirao. Stoga je potaknuo sve predstavnike OCD-a da ih pokušaju implementirati u svome radu jer im digitalni alati omogućuju pristup korisnicima do kojih vrlo vjerojatno ne bi mogli drugačije doći, a ujedno pomažu u amplificiranju pozitivnih poruka koje se šalju širem društvu.

Skip to content