Naslovna

Konferencija povodom obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je konferenciju 6. listopada na Svjetski dan cerebralne paralize pod nazivom „Uloga i korištenje napredne tehnologije kod osoba s cerebralnom paralizom“ na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, Petrinji.
Konferenciju je otvorio Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP koji je pozdravio sve prisutne i pohvalio ideju Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize da se izađe iz okvira dosadašnje prakse obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize u Zagrebu. Potom je Snježana Tomašević, izvršna direktorica UOSISMZ zahvalila HSUCDP na odabiru Inkluzivne farme Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kao mjestu obilježavanja ove globalne kampanje. Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a pohvalila je odabir tema konferencije i istaknula da danas, ovom globalnom kampanjom i konferencijom pomičemo granice u području cerebralne paralize.
U ime Sisačko-moslavačke županije Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje zahvalila je na pozivu te istaknula kako je ovo možda prilika da Sisačko-moslavačka županija podupre usluge u smislu inovativnih tehnologija.
U ime Grada Petrinje, Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje istaknuo je kako Hrvatski savez udruga cerebralne paralize počiva na dva jaka temelja, znanju i znanosti. Naglasio je kako je Grad Petrinja ponosan na to da može biti središte ovakvog zbivanja.
Izvršna direktorica HSUCDP, Mirjana Markovinović sudionicima konferencije ukratko je dala informacije o Svjetskom danu cerebralne paralize i tom globalnom društvenom pokretu za promjenu s ciljem važnosti isticanja prihvaćanja različitosti. Konferenciji je također prisustvovala Lidija Pongrac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Prof.dr.sc. Renata Pinjatela održala je predavanje pod nazivom „Asistivna tehnologija: stanje i perspektive“. Sudionici su saznali što je točno asistivna tehnologija i koja područja postoje. Profesorica Pinjatela nam je ukratko dala presjek projekta na „Asistivna tehnologija u 21. stoljeću-primjena i perspektive” u okviru projekta Platforma 50+ čiji cilj istraživanja je utvrditi stanje i potrebe u području procjene dostupnosti i korištenja AT u 4 županije za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom iz perspektive roditelja djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i stručnjaka. Rezultati su pokazali da najveći broj potencijalnih korisnika asistivne tehnologije ima velikih problema kod nabave asistivne tehnologije. Najveće probleme su iskazali zbog visoke cijene asistivne tehnologije, nedovoljne državne subvencije u nabavci asistivne tehnologije te nepostojanja stručnog tima za odabir asistivne tehnologije ili slabe međusobne surađuje.
Potom je Ivana Vinceković, asistentica prof. Pinjatele  predstavila projekt „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND” čiji je specifični cilj poboljšati obrazovanje djece s teškoćama u razvoju osiguravanjem pristupa asistivnoj tehnologiji. Imali smo priliku čuti nešto više i o ICT-ukljUČILICA, ozbiljnoj igri za djecu školske dobi čiji cilj je približiti izazove s kojima se svakodnevno susreću djeca s TUR i na koje načine koriste AT za suočavanje sa izazovima.
Božena Vrgoč, predsjednica Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe i nositeljica projekta STEM ZA SVE, čiji partner je i HSUCDP,  prisutnima je dala kratki uvod o tome kada i kako je osnovan Institut za STEM. Objasnila što je to STEM te razbila uobičajene mitove kao što je mišljenje da je STEM samo za potencijalno darovitu djecu, da izloženost tehnologiji loše utječe na razvoj djece te da STEM zahtjeva robote i naprednu tehnologiju u učionicama. Imali smo priliku čuti o pozitivnim stranama rane STEM  edukacije na razvoj djece, pa smo tako saznali da potiče nove i inovativne načine razmišljanja, te znatiželju.
Barbara Sever, projektna menadžerica Udruge za održivi razvoj Pozitiva Samobor predstavila nam je njihov projekt Greenville – eko edukacijsku farmu. Kao partneri na projekta STEM ZA kroz radionice o korištenju tehnologije u bio uzgoju Udruga Pozitiva Samobor uči konstruirati održivi staklenik i isprogramirati sustave navodnjavanja, mjerenja kvalitete tla i zraka. Također su nabavali FarmBot – autonomnog robota u poljoprivredi. Svi prisutni imali su prilike vidjeti na koji način FarmBot funkcionira. Postavljen, FarmBot sustav obavlja gotovo cijeli proces u vrtu, počevši od sadnje do žetve. Tako se njime može obaviti precizna sadnja sjemena, zalijevanje svake biljke i to uz mogućnost određivanja rasporeda radova, načina praćenja napretka bilja i usitnjavanja te čupanja korova.
Marija Šurbek, radna terapeutkinja iz CeDePe Zagreb prikazala nam je kroz svoju prezentaciju „Asistivna tehnologija u radu s osobama s CP i ostalim motoričkim teškoćama“ kako u CeDePe-u koriste asistivnu tehnologiju od 2010. koju su nabavili kroz EU projekt. Saznali smo kako podrška u obliku primjene različitih oblika asistivne tehnologije ima značajan utjecaj na aktivnije sudjelovanje i mogućnosti korisnika u brojnim aktivnostima u svakodnevnom životu.
Natali Klarić-Pranić, Marta Križanić i Veronika Muža, radne terapeutkinje iz UOSISMZ prikazale su svima prisutnima igračke koje su koriste u svrhu asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije. Kroz svoje izlaganje prikazale su nam primjenu tih igračaka i objasnile da vide veliki napredak kod djece s teškoćama u razvoju tijekom primjene asistivne tehnologije.  
Potom je slijedio obilazak Inkluzivne farme i neformalno druženje uz zajednički domjenak.
Konferencija je polučila izniman interes i želju za nastavkom i produbljivanjem ove teme.
Ovim putem želimo se zahvaliti svim našim gostima koji su ovaj, nama vrlo bitan dan upriličili svojim dolaskom

Skip to content