naslovna

Kampanja povodom obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je kampanju povodom obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize. Svjetski dan cerebralne paralize društveni je pokret za zajednicu cerebralne paralize s ciljem osiguravanja i uživanja punih prava, pristupa i mogućnosti za sve osobe s cerebralnom paralizom. Kampanje omogućuju poduzimanje akcija i pritom pomažu u izgradnji globalnog pokreta za promjene, a ovogodišnji moto kampanje je „Millions of Reasons“ (hrv. „Milijuni razloga“) aludirajući pritom na 17 milijuna ljudi u svijetu koji žive s cerebralnom paralizom te čiji su životu i postignuća milijuni razloga za daljnje zalaganje za pozitivne promjene. U kampanji je ove godine sudjelovalo više od 75 organizacija diljem svijeta s ciljem ukazivanja na ključna područja na kojima treba aktivno doprinositi kako bi se utjecalo na promjene poput razvoja javne svijesti, inkluzivnog obrazovanja, poticanja bolje kvalitete života, dostupnosti medicinskog i terapijskog pristupa, povećanje mogućnosti zapošljavanja, poštivanja građanskih prava te poticanje davanja vlastitog doprinosa zajednici osoba s cerebralnom paralizom.

HSUCDP je kampanju započeo izradom promotivnih materijala koji su nastali uz doprinos udruga članica i korisnika koji su poslali svoje fotografije i naglasili što je to u životu što njih veseli, ispunjava, čini sretnima i motiviranima. Snimljena su i promovirana tri videa koja su dostupna na web stranici i društvenim mrežama HSUCDP te koje je do sad popratilo više od 16 000 ljudi. Kroz video snimke su brojni korisnici udruga članica, osobe s cerebralnom paralizom, poslali snažnu poruku ljepote života i svega onoga što život čini vrijednim življenja, koja je u jeku aktualnih događanja u svijetu veoma ohrabrujuća, povezujuća i inspirativna.

Na sam datum Svjetskog dana cerebralne paralize, 6. listopada, Savez je organizirao i okrugli stol pod nazivom „Kako biti samostalan/na“. Na okruglom stolu je rehabilitator i psihoterapeut Darko Kobetić održao predavanje kroz koje je govorio o emocionalnom stanju pojedinca, vlastitoj odgovornosti za svoja emocionalna stanja te o strukturi ličnosti koju sami gradimo vlastitim postupcima prema samome sebi. Sudionici, njih više od 80, su imali priliku u komentarima postavljati pitanja te aktivno sudjelovati kroz opciju anonimnog odgovaranja na pitanja predavača. Predavanje je potaknulo brojne sudionike na pomišljanje o osobnoj vrijednosti bez obzira na vrstu i stupanj invaliditeta.

Udruge članice HSUCDP su također kroz razne prigodne aktivnosti i programe obilježile ovaj važan dan i tako doprinijele u borbi za promjenu i razvoj javne svijesti te poštivanje prava osoba s cerebralnom paralizom.

Suradnici i predstavnici HSUCDP su sudjelovali i u televizijskim i radio emisijama, a o uspješnosti ovogodišnje kampanje ponajviše govori izniman i interes i brojni pozitivni povratni komentari samih osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i svih drugih zainteresiranih sudionika.

Skip to content