F=M ili Festival jednakih mogućnosti

FMKako F može biti jednako M? Može, može, jer je to, zapravo, skraćena forma naziva za Festival jednakih mogućnosti.  Festival jednakih mogućnosti je tradicionalna međunarodna priredba urbane kulture u kojoj, kao izvođači, sudjeluju osobe s invaliditetom, zajedno s drugim umjetnicima. Održava se na ulicama gdje svaki građanin može pogledati njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i plijene njihovu pažnju (pogledajte program festivala). Već dvanaesti put festival svojom formom i programskom koncepcijom obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Zagreba. A i ne samo to, on pozitivno utječe na senzibilizaciju i razvoj društvene svijesti o invaliditetu, jer je za mnoge još uvijek I=N (invaliditet jednako nesposobnost). Ovaj festival to zorno demantira.
Svrha Festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Prvi Festival je održan 2002. godine, zahvaljujući materijalnoj potpori Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i moralnoj podršci Grada Zagreba, a nastavak projekta podupiru resorna tijela Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Organizator Festivala i njegov idejni začetnik je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu.
Na trodnevnom uličnom festivalu od 21. do 24. svibnja (po programu od 10 do 22 sata) nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od čega je 600 osoba s invaliditetom. Vrijedno je spomenuti da u organizacijskom timu radi 20 stručnjaka i 130 ciljanih volontera – studenata s petnaestak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pripremajući se za rad, studenti-volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, a na Festivalu stječu dragocjena iskustva u timskom radu i specijalnoj komunikaciji s osobama raznolikih tjelesnih i osjetilnih oštećenja te umanjenih mentalnih sposobnosti.

Svakako navratite na festival jer će svatko pronaći nešto za sebe. Od koncerata, predstava, plesa pa do igra mobilnosti (savladavanje prepreka u invalidskim kolicima i ulične košarke u kolicima).

Skip to content