Naslovna

FINANCIJSKA RADIONICA CITADELA, BELIŠĆE

U periodu 15.-17. ožujka održana je trodnevna financijska radionica na prekrasnoj Citadeli u Belišću. Radionica se provodila u sklopu projekta  “Pro-NGO – kvalitetnijim upravljanjem do društvenih promjena” financiranog iz Fonda za Aktivno građanstvo čiji je nositelj Udruženje za razvoj kulture „URK“, u partnerstvu s još 5 organizacija – Gong, O.A.ZA., Udruga “MI” – Split, Inkluzivna kuća Zvono te Scanteam. Sudionici radionice bili su osobe koje su u svojim udrugama odgovorne za financijsko-računovodstvene poslove. U ime HSUCDP sudjelovala je administratorica i suradnica, Suzana Cigetić.

U tri dana radionice sudionici su imali priliku upoznati osnove neprofitnog poslovanja, zakonske obveze neprofitnih organizacija, financijsko planiranje i izvještavanje. Predavači na radionici bili su Lidija Đukes, voditeljica financija i administrativnih poslova (MMH), Blaženka Sečkar, stručna suradnica, (Gong),  te Rade Krnjeta, revizor. Sudionicima su približili sustav financijskog poslovanja, računovodstva te revizije nad financijskim poslovanjem.

Spomenuli su zakonske obveze dostave financijskih izvještaja za sve neprofitne organizacije, prilagođene  visini prihoda, te javne objave financijskih izvještaja kroz Registar neprofitnih organizacija koje vodi Ministarstvo financija. Kroz primjere iz prakse upoznali su se sa kvalitetnim vođenjem financija u udrugama, te kako osigurati likvidnost organizacije.

Kroz sva tri dana radionice sudionici su imali priliku postavljati pitanja stručnjacima, računovođama i revizorima te međusobno razmjenjivati svoja iskustva s drugim sudionicima. Sudionici su kroz praktične vježbe dobili smjernice za poboljšanje financijskog poslovanja u svojim udrugama te kako ih što lakše primijeniti u svojoj udruzi.

Nakon održane radionice ljubazni domaćini odveli su zainteresirane sudionike u predivan dvorac Prandau-Normann u Valpovu.

Skip to content