ECDL diplomom do bolje zapošljivosti

Podjela ECDL diploma u PetrinjiU Maloj kući Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Petrinji podijeljene su diplome ECDL operater za polaznike informatičkih radionica za povećanje konkurentnosti osoba s cerebralnom i dječjom paralizom (ali i drugih oblika invaliditeta) na tržištu rada. Da podsjetimo, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije organizirao je ove radionice u sklopu istoimenog trogodišnjeg programa koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Iako je sličnih radionica bilo i ranije u organizaciji drugih saveza i udruga, ovaj program ponudio je ipak nešto potpuno drugačije. Naime, tijekom tih ranijih radionica uočen je veliki broj polaznika koji bi odustajali jer u predviđeno vrijeme ne bi uspjeli, zbog svog invaliditeta, savladati potrebne vještine. Zato je u sklopu ovog programa angažirna volonterka koja je pomagala polaznicima tijekom ECDL tečaja ali i izvan njegovih termina. U do sada održanim radionicama, u Našicama i Petrinji, niti jedan polaznik nije odustao.
Cilj radionica je omogućiti osobama s cerebralnom i dječjom paralizom, ali i drugim oblicima invaliditeta, da steknu znanja i vještine koje bi im trebale povećati zapošljivost. A prema istraživanju koje je proveo portal MojPosao, čak 75% poslodavaca zahtjeva od svojih budućih zaposlenika poznavanje rada na računalu. Naravno, teško je očekivati da se u vrijeme ekonomske krize i stalnog povećanja broja nezaposlenih osoba, osobe s invaliditetom povećano zapošljavaju. Međutim, polaznici se potiču na razmišljanje o samozapošljavanju odnosno udruživanju u zadruge. Zato se organiziraju i tečajevi za programe Web dizajner, Web programer, Grafički dizajner i Samostalni knjigovođa.
Aktivnosti na provedbi programa redovito je pratio lokalni web Portal 53 a bili su prisutni i na podjeli diploma. Evo što su zabilježili:

Diplome je podijelio Damir Šljivar iz Informatičkog učilišta Algebra koji je pojasnio što polaznici dobivaju u formalnom smislu te za što će im koristiti diploma:

„Ulaskom u Europsku uniju, što ću naglasiti, gubi se jedna forma, upis u radnu knjižicu. Institut radne knjižice, kao takav, ne postoji. Ustvari, kod nas poslodavci nisu ti koji pregledavaju da li imate nešto upisano u radnu knjižicu. Vama su vaše diplome ili kopije diploma ono što najčešće šaljete.”

U ime polaznika zahvalila se Dalia Mustedanagić. Kazala je da je stjecanje novih znanja bilo jedno lijepo iskustvo:

„Lijepo je da naučimo nešto o tome. Učili smo to u osnovnoj školi, ali to nije kao ovo. Mogu reći, sve najbolje sve pet i bilo je puno lakše uz gospođu Jasminu.”

Uz stručnu osobu iz Algebre u sklopu projekta Savez udruga cerebralne i dječje paralize je platio obuku asistenta koji je prethodno završio tečaj za ECDL specijalista. Asistent je bio desna ruka polaznicima pogotovo svaki drugi tjedan kad je individualno ili skupno radio s polaznicima.

U ovom slučaju je podršku i trening održavala Jasmina Fran inače i volonterka u Maloj kući. Tajnica Udruge Aleksandra Milković je izrazila nadu da će polaznicima koristiti ovaj tečaj realiziran u suradnji sa Savezom te je najavila neke nove projekte. Kazala je kako su se prijavili na Zavod za zapošljavanje na program javnih radova:

„Jedan je to program u kojem bi zaposlili Mirka Stamboliju koji je završio ovaj tečaj. Dodali smo da je išao na ovaj tečaj sa svrhom da bi danas-sutra mogao i aktivno raditi u udruzi kao što je to i radila naša članica koja je završila tečaj u Udruzi, Tamara.”, kala je Milković.

Izrazila je i nadu kako će Zavod za zapošljavanje prepoznati želju da zaposle Mirka koji bi radio u uredu u Glini s članovima Udruge na tom području.

Image00001 Image00003 Image00010 Image00012 Image00014 Image00016 Image00018

Skip to content