naslovna

20. Europski tjedan mobilnosti 2021. – Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH uz potporu Europske komisije koordinira Europski tjedan mobilnosti u Republici Hrvatskoj te poziva sve građane na uključivanje u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti. Ovogodišnja jubilarna 20. manifestacija održava se pod sloganom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!“ („Safe and Healthy with Sustainable Mobility!“). Slogan je odabran s ciljem odavanja počasti svim teškoćama koje su Europljani i Europljanke, kao i ostatak svjetske populacije, osjetili tijekom trajanja pandemije COVID-19, no isto tako ukazuje na potrebu i mogućnost promjene u vremenu oporavka nakon ove velike zdravstvene krize.

Europski tjedan mobilnosti savršena je prilika za isprobavanje novih oblika čiste mobilnosti, upoznavanje s mogućnostima rješavanja trenutnih prometnih izazova, ali i napretka prema održivijoj mobilnosti za gradove diljem Europe. Stoga u ovogodišnjem programu Europskog tjedna mobilnosti sudjeluje i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize koji s Inicijativom za bolji život Trešnjevka organizira „Identificiranje izazova u kretanju po kvartu iz perspektive odrasle osobe s invaliditetom“.

Organizirana šetnja će se održati u četvrtak 16.9.2021. s početkom u 12 sati na području naselja Trešnjevka te se pozivaju na sudjelovanje osobe s invaliditetom i svi zainteresirani građani i građanke Zagreba. Planirana ruta šetnje započinje kod Sportskog centra Concordia (Klanječka ul. 37A, 10 000 Zagreb) i nastavlja se Stubičkom ulicom prema okretištu na Ljubljanici gdje je planirana kraća pauza. Potom će se šetnja nastaviti Ozaljskom, Okićkom, Selskom i Stubičkom ulicom do konačnog povratka u Klanječku ulicu. Tijekom šetnje će se identificirati sve pozitivne promjene i prilagodbe javnog prostora koje omogućuju slobodno kretanje svim građanima kao i identificirati ona područja koja je potrebno prilagoditi. Pozivamo sve građane da nam se pridruže i na ovaj način obilježe Europski tjedan mobilnosti.

Više o tematskim smjernicama Europskog tjedna mobilnosti možete pronaći na poveznici: https://mobilityweek.eu/fileadmin/user_upload/materials/participation_resources/2021/Thematic_guidelines/EU_languages/2021_EMW_Thematic_Guidelines_HR.pdf

Prilog 1 : Program događanja 20. Europskog tjedna mobilnosti

Prilog 2: Planirana ruta šetnje Trešnjevkom

Skip to content