Naslovna

2. tematska radionica u sklopu projekta Virtualni savjetnik

16. veljače, 2021. g., s početkom u 10:00, preko Zoom platforme, održana je druga tematska radionica Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, u sklopu projekta pod nazivom „Virtualni savjetnik“, financiran Pozivom za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini, objavljenog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, raspisanog 15. 11. 2019. g.

Obzirom da je u sklopu projekta predviđeno održavanje tri tematske radionice, Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica je održana druga tematska radionica. Tema druge radionice je bila Zaštita djece i mladih u digitalnom okruženju. Sudjelovalo je 28 učenika (u dobi od 11 do 17 godina) i 9 učitelja. U radionicu je također preko Zoom platforme, od kuće bila uključena i učenica kojoj je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Djevojčica je radionicu pratila zajedno sa svojom majkom, a trenutno pohađa COO Velika Gorica, od kuće. Radionicu je provela suradnica na imenovanom projektu- djelatnica Udruge „Suncokret“ (Jelena Stanić Lučin, mag. act. soc.). Kao što je navedeno, a poštujući mjere zaštite izvanrednih okolnosti epidemije COVID-19, radionica se provela preko Zoom platforme. Ravnateljica COO Velika Gorica je osigurala više učionica (u kojima je određen broj učenika sjedio sa svojim učiteljima), kao i potrebnu opremu za održavanje Zoom platforme u COO (računalo, Internet).

Kako bi se održala radionica, suradnica na projektu je pripremila prezentaciju prilagođenu populaciji djece s teškoćama u razvoju. Temeljem navedenog, učenicima su se postavljala pitanja za razmišljanje, tijek prezentacije su popratile fotografije, koje su imale asocijativni smisao, učenici su pogađali što se na njima nalazi te govorili o značenju simbola na fotografijama. Učenici su podizali ruke u zrak te interpretirali što su vidjeli na popratnom video-materijalu. Također, na određeno ponašanje, iskazivali su svoje stavove, te isto ponašanje odobravali ili mu pridavali negativnu konotaciju. Govorili su o svom iskustvu i primjenjivali ono što su vidjeli, na iskustva u svom životu.

Kada govorimo o samom sadržaju radionice, učenici su upoznati s pojmom digitalnog okruženja, elektroničkim uređajima (mobilni uređaj, laptop, računalo, televizor), pojmom društvenih mreža, te društvenim mrežama pojedinačno, rizicima/ opasnostima, s kojima se mogu susresti u digitalnom svijetu. Također, upoznali su što podrazumijevaju pojmovi „osobne informacije“, „elektroničko nasilje“ te posljedicama elektroničkog nasilja. Učenici su se upoznali s konkretnim načinima zaštite od opasnosti u digitalnom okruženju. Upoznali su se i s kontaktima, kojima se mogu obratiti (osim roditeljima, učiteljima), u slučaju da im se dogode neke od opasnosti u digitalnom okruženju. Na samom kraju radionice, učenici su bili izrazito aktivni, sudjelujući u mini kvizu. Sve navedeno, popratila su tri video-materijala. Prvi je govorio o samom pojmu elektroničkog nasilja te postupanjima u slučaju istog, drugi je prikazao promjenu uvredljivih riječi, u one lijepe, ohrabrujuće. Posljednji video je prikazao savjete za sigurno korištenje interneta.

Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica je naposljetku upućena potvrda o sudjelovanju na radionici, kao i zahvala za sudjelovanje i suradnju.

Skip to content