Naslovna

Volonterski centar Zagreb 25. godina djelovanja

U srijedu, 29.6. Volonterski centar Zagreb proslavio je 25. godišnjicu djelovanja. Davne 1997. godine osnovan je kao lokalni centar čija misija je bila doprinos antiratnoj kampanji ali i razvoju nacionalne mreže volontera.
Uvodnu riječ dala je Dunja Hafner, izvršna direktorica VCZ koja je istaknula kako volonterstvo vodi do empatičnijeg, humanijeg i solidarnijeg društva. VCZ kao organizacija civilnog društva koja se bavi promicanjem i razvojem volonterstva svojim djelovanjem želi povećati broj zainteresiranih građana za volontiranje. Njihova vizija je da svaka osoba ima barem jedno volontersko iskustvo stoga glavne aktivnosti Volonterskog centra jesu informiranje, educiranje i promoviranje. Hafner je rekla kako se posebno ponose kampanjom „Hrvatska volontira“ koja traje već 13 godina.
Riječ je potom preuzela Julijana Kulušić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike koja je naglasila kako volonterstvo pridonosi izgradnji demokratskog i ravnopravnijeg društva. Kulušić je napomenula kako volonteri oplemenjuju društvo, a volonterski centri povezuju bitne dionike kao što su jedinice lokalne samouprave, akademske zajednice, organizacije civilnog društva te mediji. Također smo saznali kako nove nadopune Zakona o volontiranju koje su usvojene 2021. godine usklađuju Hrvatsku s postojećim trendovima.

Skip to content