U Zadru započeo YEAH! (mladi, jednaki, aktivni i sretni)

YEAH u ZadruU sklopu projekta YEAH – Young, Equal, Active & Happy! (Mladi, jednaki, aktivni i sretni), kojeg, kroz europski program Mladi na djelu provodi Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” Grada Koprivnice, u Zadru je danas započeo osmodnevni seminar. Evo što nam o tome kaže predsjednica udruge Marija Mraz: Strategija EU za osobe s invaliditetom 2010-2020 je opći okvir koji obvezuje Europsku komisiju da osnaži osobe s invaliditetom kako bi u potpunosti mogli uživati svoja prava i uklone barijere u svakodnevnom životu. Na ovaj način EU planira izgraditi otvoreno i pristupačno društvo koje prestaje gledati na osobe s invaliditeom kao pasivne osobe, već kao osobe koje su jednake svim ostalim građanima EU. Sukladno tome, glavni je cilj EU pridonijeti stvaranju europskog društva na temelju potpune integracije ovih osoba za koje se smatra da imaju manje mogućnosti, kao i borba s diskriminacijom i promicanja njihovog aktivnog sudjelovanja u svemu što utječe na njihov ekonomski i društveni život. U tom smo kontekstu i odlučili razvijati ovaj projekt.
Sudionici projekta su mladi iz Hrvatske, Francuske i Slovenije: 3 mlade osobe s invaliditetom, 3 mlade osobe bez invaliditeta, 3 stručnjaka iz područja rada s osobama s invaliditetom – ukupno iz svake zemlje po 9 osoba.

Teme seminara su osnovni svakodnevni problemi mladih ljudi sa i bez invaliditeta (intelektualnog i  fizičkog), kao što su obrazovanje, prijateljstvo i partnerski odnosi, rad, volonterstvo, putovanje, sport i slično.
Ciljevi seminara su (1) Pokretanje transkulturalne diskusije o EU i različitim nacionalnim modelima uključivanja mladih s invaliditetom s fokusom na dobne skupinu od 20 – 25 godina (nakon školskog sustava) što su kritična razdoblja za mlade s invaliditetom; (2) Razvoj seta preporuka za nove europske i nacionalne modele uključivanja; (3) Doprinos interkulturalnom razvoju mladih sudionika sa i bez invaliditeta. Ovim seminarom namjeravamo dati priliku mladim sudionicima iz ruralnih sredina i stručnjacima koji rade s osobama s invaliditetom (2 voditelja grupa po zemlji) da se okupe i osvrnu na svakodnevne probleme u životu mladih a naročito probleme invalidnosti skupina od 20 – 25 godina, kako bi shvatili najbolji način da se oni integriraju u društvo te da ih se promovira kao aktivne građane EU.

Planirane aktivnosti su “brainstorming” aktivnosti (oluja ideja), simulacije, “team building” igre, okrugli stolovi, debate i posjete, koje su razvijene uz pomoć neformalnih obrazovnih modela i praksa.
Sudionici će tijekom seminara izraditi vodič sa zaključcima seminara i nekim primjerima inicijativa zemalja sudionica. Ovaj vodič namjenjen je socijalnim radnicima i mladima sa i bez invaliditeta, a bit će podijeljen na slijedeće tematske cjeline: obrazovanje, prijateljstvo i ljubavne veze, rad, volonterstvo, sport i putovanja.

Inače, projekt je odobren na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU: Mladi na djelu, Razmjena mladih u 2013., u iznosu od 16.275,00 eura. Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” Grada Koprivnice u partnerstvu s Udrugom L’Horizon iz Montpelliera, Francuska i udrugom Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije iz Ljubljane.

YEAH 1

Skip to content