Naslovna

Treća regionalna radionica održana u Zagrebu 18. i 19. prosinca

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, u suradnji s Savezom društava distrofičara Hrvatske, organizirao je treću u nizu radionica u okviru prijelaznog pripremnog razdoblja za uključivanje u sustavnu podršku Nacionalne zaklade. Tim su se povodom, a kroz izlaganja predstavnika saveza, predstavnici udruga članica informirali o načinima prijave, provedbe i praćenja nacionalnih i ESF+ projekata.

Prvi je dan za predstavnike saveza i udruga članica organiziran obilazak CeDePe-a Zagreb, odnosno podružnice Novi Jelkovec, u kojoj se pružaju usluge i aktivnosti u okviru dnevnog i poludnevnog boravka. U obilasku podružnice imali smo prilike vidjeti korisnike u organiziranim aktivnostima.  Nakon toga uslijedio je obilazak Zagreba tijekom kojeg su predstavnici neformalno razmjenjivali iskustva.

Drugi su se dan predstavnici saveza i udruga članica sastali u CeDePe-u, podružnici Sloboštini. Tim povodom, direktorica Mirjana Markovinović informirala je predstavnike udruga članice o sažetku programa s prve i druge regionalne radionice. Također, prezentirala je rezultate istraživanja provedenog među udrugama članicama o planovima provedbe usluge osobne asistencije u nadolazećem razdoblju. Voditeljica projekata Dolores Kujek predstavnike je udruga članica obavijestila o mogućnostima nacionalnog financiranja kroz prijave na nacionalne natječaje te je održala izlaganje o sustavu prigovora. Nadalje, suradnica Suzana Cigetić udruge članice je informirala o radnom zakonodavstvu, gospodarskoj djelatnosti i psihološkoj djelatnosti. U izlaganjima su nam se pridružili i predstavnici Saveza društava distrofičara Hrvatske, Mirna Plećaš Ilić i Slobodan Marinković, koji su održali izlaganje o odgovornosti voditelja projekta, pripremi ZNS-a i prenamjenama. Kako osobna asistencija predstavlja novi izazov za udruge, Zvjezdana Delić obrazložila je plan provedbe osobne asistencije u CeDePe-u. Predsjednica SOIH-a, Marica Mirić, povodom izlaganja gore navedenog plana, dala je prijedloge i savjete predstavnicima udruga članica kako bi što uspješnije pristupili provedbi osobne asistencije u nadolazećem razdoblju.

Nakon održanih izlaganja, predstavnici udruga članica i saveza su s predsjednicom SOIH-a i svim okupljenima razmijenili izazove s kojima se susreću po pitanju osobne asistencije te su se dodatno informirali po pitanju Zakona o inkluzivnom dodatku.  CeDePe je zamolio udruge članice oba saveza za povratne informacije, komentare i prijedloge na njihov pristup osobnoj asistenciji. Isto tako, svi okupljeni iskazali su potrebu da se o temi osobne asistencije i dalje razmjenjuju iskustva što će se nastaviti već na sastanku planiranom za siječanj 2024.

Skip to content