Svjetski dan dječje paralize 2020

Svjetski dan dječje paralize 2020

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize obilježava se svake godine 24. listopada kako bi se skrenula pažnja na bolest poliomijelitis/dječju paralizu, naglasila važnost ispunjavanja uvjeta za održivost proglašenja država slobodnih od dječje paralize i naglasila važnost održavanja visokog cijepnog obuhvata na nacionalnoj razini. To je prilika i uputiti zahvale svima koji su unazad više od 50 godina u Republici Hrvatskoj doprinijeli velikom uspjehu iskorjenjivanju ove bolesti.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine. Tijekom 1961. i 1962. godine je provedena masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti. S obzirom na ovakav način uvođenja cijepljenja, došlo je do upadljivog pada morbiditeta pa je poliomijelitis postao rijetka bolest, a 1989. godine je zabilježen zadnji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj. Djeca se cijepe s navršena 2 mjeseca života, 8 tjedana nakon toga i još jednom nakon 8 tjedana, u drugoj godini života te u 1. i 8. razredu osnovne škole (izvor: www.hzjz.hr)

Kako je u našim udrugama?

Prema pristiglim informacijama:
39 osoba s dječjom paralizom uključeno je kao članovi udruga i korisnici usluga udruga
Dob: 60 i + godina života starosti
1 osoba je uključena u tijelo upravljanja udruge
1 osoba je pružatelj usluga psihološke pomoći i podrške
Članovi i korisnici s dječjom paralizom uključuju se u aktivnosti:
likovne, glazbene, jezične, plesne, dramske, psihološke radionice
satovi jahanja
usluge prijevoza na radionice i za vlastite potrebe

Kakvo je stanje u svijetu?
Broj slučajeva dječje paralize u svijetu smanjio se na 99,9% u odnosu na 1988. godinu kada je pokrenuta inicijativa za njeno iskorjenjivanje.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je Europu 2007. godine proglasila slobodnom od dječje paralize.

Dječje paraliza nije iskorijenjena u cijelom svijetu. Slučajevi novooboljelih se danas pojavljuju u samo dvije zemlje: Afganistanu (u 2020. g. trenutno 52 novooboljelih) i Pakistanu (u 2020. g. trenutno 77 novooboljelih). Dodatne poteškoće u borbi protiv dječje paralize u tim državama su politička nestabilnost, visoka razina migracija stanovništva, neprohodnost terena te u nekim slučajevima odbijanje cijepljenja i širenje dezinformacija o cjepivu. Uspiju li se cijepiti sva djeca u tim zemljama SZO se nada kako bi uskoro svijet bio slobodan od tog virusa.
25.8.2020. g. je cijeli Afrički kontinent (47 država) službeno proglašen oslobođenim od virusa dječje paralize.

Dosadašnja infrastruktura koja je izgrađena u borbi protiv dječje paralize se koristi kako bi se liječilo i preventivno djelovalo i na druge bolesti, uključujući COVID-19 te kako bi se tako stvorio dugotrajni pozitivni utjecaj na javno zdravstvo.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize
Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize
Skip to content