Sretan vam rođendan Leptirići

Naša najmlađa članica, Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići, za prijatelje samo Leptirići, proslavila je svoj sedmi rođendan. Zaista bio nam je užitak sve ove godine gledati kako naočigled rastu i kako korak po korak svladavaju prepreke koje ih svakodnevno okružuju. Znamo zašto su odabrali leptiriće da im budu u nazivu udruge – podsjećaju ih na ljepotu, krhkost i razigranost svoje djece. Međutim, onako kako oni pristupaju rješavanju problema koji se nađu na putu pred njihovom djecom, primjerenije bi bilo povezati ih s jednim drugim živim bićem koje, kada zagrize – ne pušta. Iz iskustva već znamo da ono što Leptirići odluče učiniti, nije pitanje hoće li ili neće, nego – kada će.A kako je bilo na rođedanskoj proslavi možete vidjeti u kraćem videu, a na svojim web stranicama napisali su:

Ni reprezentativni dio Kabineta za terapije nije bio dovoljan da primi skoro sve članove Udruge Leptirići na domjenku povodom proslave 7 rođendana.
Udruga “Leptirići” osnovana je 16.02.2009. godine sa svrhom zaštite i promicanja zajedničkih humanitarnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih, socijalnih, informacijskih i drugih prava i interesa svojih članova te sa svrhom sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice i kreiranju politike za osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici.
Ideja o osnivanju Udruge proizašla je iz želje 15 roditelja djece s cerebralnom paralizom uz logističku podršku Grada Ploča i Uosi Prijatelj.
Danas obilježavamo 7 godina našeg rada, članovi smo Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, zapošljavamo 7 osoba za pružanje socijalnih usluga:

  • radna terapija
  • fizikalna terapija
  • asistencija u nastavi
  • odmor od skrbi
  • specijalizirani prijevoz

Rad Udruge od posebnog je značaja za našu lokalnu zajednicu, s kojom u partnerstvu omogućujemo djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom ostanak u svojoj obitelji, druženje sa svojim vršnjacima kroz kvalitetno organiziranje slobodnog vremena te razne oblike pomoći i terapija u mjestu svog prebivališta. U aktivnosti Udruge uključeni su i volonteri, a čime također pridonosimo izgradnji pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja, vrednovanju i prepoznavanju volonterskih aktivnosti te jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada u našoj lokalnoj zajednici. U Udruzi potičemo zajedništvo, učimo prihvaćanju različitosti, potpori te pozitivnom stavu prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.
Još imamo ideja i planova kako poboljšati status djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, zajedno sa srodnim udrugama s ovog područja nastavljamo raditi na dobrobit najranjivije populacije našega društva.
Hvala svim vrijednim mamama na kolačima, slastičarnici Dado na torti, Ham Hamu na pizzama i obitelji Maslać na balonima. Također zahvaljujemo na dolasku predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića.

 

Skip to content