Naslovna

Skupna regionalna radionica za udruge članice, Varaždin

U okviru provedbe Nacionalne sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva 12. ožujka 2024. godine u Varaždinu, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize i Savez društava distrofičara Hrvatske dana organizirali su zajedničku jednodnevnu radionicu za udruge članice s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske, Istre i Kvarnera pod radnim nazivom „Skupna regionalna radionica za udruge članice“.

Na radionici su obrađene i prezentirane teme Vertikalna i horizontalna povezanost udruga, Organiziranost udruga i postojeće stanje, Odgovornost u djelovanju prema članstvu i zajednici, Djelovanje udruga u novim okolnostima kao pružatelja usluga.

Uvodno, pozdravim riječima sudionicima su se obratili i pozdravili ih Marica Mirić, predsjednica SDDH, Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP i Ivan Vujec, predsjednik DOSI Varaždin nakon čega je započeo radni dio radionice.

Marica Mirić, predsjednica SDDH  je sudionicima radionice predstavila temu pod nazivom Vertikalna i horizontalna povezanost udruga pri čemu je prezentirala novosti i ulogu koje savezi imaju u 2024. godini kroz Nacionalnu sustavnu podršku, a odnosi se na udruge članice. Također istaknute su mogućnosti financiranja za udruge tijekom godine, pozicija udruga kao zagovarača, udruge kao pružatelji usluga i profiliranje udruga kao poduzetnika. Istaknula je kako je ispred saveza i udruga još dosta izazova, a dio njih se odnose i na digitalizaciju, asistivnu tehnologiju, umjetnu inteligenciju, zelenu, održivu i solidarnu Hrvatsku. Pozvala je udruge na veću međusobnu suradljivost i rad na zajedničkim interesima, a koje se odnose na djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Stručna suradnica iz SDDH Mirna Plećaš Ilić prezentirala je temu pod nazivom Organiziranost udruga i postojeće stanje u kojem je istaknula ulogu vodstva udruga, djelovanje udruge te važnost ažuriranih temeljnih dokumenata udruga u radu. Nakon izlaganja sudionicima je podijeljen Upitnik u kojem su sudionici označili dokumente koje koriste u radu i djelovanju udruge. Obrađeni podaci Upitnika bit će prezentirani nakon završetka ciklusa Skupnih regionalnih radionica za udruge članice. Temu pod nazivom Odgovornost u djelovanju prema članicama i zajednici prezentirala je Mirjana Markovinović, izvršna direktorica HSUCDP u kojem se dotakla bitnih elemenata društvenih promjena koje imaju utjecaj na udruge osoba s invaliditetom, privlačenje novih korisnika u svoje aktivnosti i usluge, što sve utječe na napredak udruge te koji su sve resursi potrebni da bi udruga kvalitetno radila i djelovala. Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP otvorio je diskusiju na temu Djelovanja udruga u novim okolnostima kao pružatelji usluga; s posebnim osvrtom na osobnu asistenciju čiji proces kao novo pravo za osobe s invaliditetom je započelo u Hrvatskoj. U dinamičnoj raspravi nakon svih izlaganja mogla su se čuti razmatranja, stavovi i iskustva koja imaju udruge članice. Također, iskazana je potreba za nastavkom podrške saveza prema članicama. Na kraju radionice sudionici su ispunili Evaluacijski upitnik.

Na Skupnoj regionalnoj radionici sudjelovali su predstavnici 9 udruga članica kojima je tom prigodom i podijeljena korisna literatura i publikacija u izdanju HSUCDP i SDDH.

Skip to content