naslovna

„Put do održivog zapošljavanja OSI“ – međunarodna konferencija ZOSI i SOIH

25. i 26. studenog 2019. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji „Put do održivog zapošljavanja OSI“ u organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – ZOSI i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH. Konferencija se održala u hotelu Esplanade u Zagrebu. Cilj konferencije bio je okupiti 250 vodećih osoba i stručnjaka iz područja vještačenja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom iz zemlje i svijeta. Konferencija je predstavljala sveobuhvatan pogled u profesije, ponudila nova rješenja za stvarne poslovne izazove, pružila uvid o novim trendovima te potrebnim informacijama na međunarodnoj razini.

Svečano otvorenje međunarodne konferencije započelo je 25. studenog 2019. u 9:00 sati gdje su sve nazočne pozdravili prije svih Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a konferenciju je otvorila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Nakon svečanog otvorenja uslijedili su uvodni paneli o povezanosti sustava i smjernicama za budućnost na kojima su panelisti bili Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Damira Benc, ravnateljica ZOSI-a, Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a te Franz Wolfmayr iz Europskog udruženja pružatelja usluga osoba s invaliditetom (EASPD), podružnica Austrija. U prvoj uvodnoj sekciji predavanja su održali Thimothy Ghilain iz EASPD-a, podružnica Belgija, Laura Van Cauwenbergh i Inneke Verbakel iz organizacije EMINO iz Belgije te Stefan Tromel iz Međunarodne organizacije rada iz Švicarske koji su govorili o temi zapošljavanja osoba s invaliditetom u zemljama od kuda dolaze.

Druga sekcija međunarodne konferencije odnosila se na temu vještačenja. Uvodnu riječ dala je Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnateljice za vještačenje u ZOSI-u, a sekcija se nastavila panel raspravom na temu jedinstvenog nalaza i mišljenja – ujednačavanje kriterija vještačenja. Panelisti su bili ranije spomenuta pomoćnica ravnateljice za vještačenje u ZOSI-u, Marica Mirić, Biserka Kozjak, korisnik usluga vještačenja, Marijana Dumančić iz MDOMSP i Nicole Schnell iz organizacije Atrium Gpe iz Njemačke koji su komentirali prednosti i nedostatke postojećeg sustava i načina vještačenja. Po završetku panel rasprave uslijedila su predavanja na temu vještačenja koja su održala Sirlis Somer-Kull iz organizacije Eesti Tootukasa iz Estonije i Angelika Adams-Flach iz organizacije Atrium Gpe iz Njemačke.

Drugi dan konferencije započeo je s uvodnom riječi Jasenke Sučec, pomoćnice ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju u ZOSI-u koja je otvorila treću sekciju konferencije pod nazivom: Profesionalna rehabilitacija. Nakon uvodne riječi započela je panel rasprava na temu: Rani početak profesionalne rehabilitacije, koju su vodili: Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja za medicinu rada i voditeljicu Službe za medicinu rada iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Mandica Knežević, predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Bojana Dražić iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb, Ingrid Pammer iz organizacije BBRZ – Centar za strukovno obrazovanje Austrija te ranije spomenuta pomoćnica ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju. Panel rasprava dala je konkretne zaključke o potrebi za ranim početkom profesionalne rehabilitacije i važnost iste za inkluziju osoba s invaliditetom na tržište rada i društvo u cjelini. Po završetku panel rasprave treće sekcije uslijedila su četiri predavanja na navedenu temu koja su predvodili Maria Potes Barbas iz Veleučilišta Santarem iz Portugala, Barbara Haider-Novak iz BBRZ-a iz Austrije, Kathrin Staab i Anna Bornefeld-Ettmann iz organizacije Atrium Gpe iz Njemačke te Volker Holl iz organizacije CAMPUS – der Bildungsbereich der gpe Mainz Gmbh iz Njemačke.

Četvrta sekcija konferencije bila je na temu zapošljavanja. Uvodnu riječ dao je Alen Kolar, pomoćnik ravnateljice za zapošljavanje u ZOSI-u koji je ujedno i bio panelist na panel raspravi na temu: Ulazak i zadržavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, zajedno s Marijanom Đuzel, direktoricom Upravljanja ljudskim potencijalima i organizacijom u tvrtku Ericsson Nikola Teska d.d., Martinom Sajko Olovec iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Marinom Habijanec, vlasnicom obrta za proizvodnju ukrasnih predmeta KLIK te Franzom Wolfmayr iz EASPD-a iz Austrije. Nakon završetka panel rasprave održana su dva predavanja na temu zapošljavanja koja su predvodili Antonio B. Garcia Sabater s katoličkog Sveučilišta u Valenciji te Volker Holl iz organizacije CAMPUS iz Njemačke.

Nakon završetka posljednje sekcije se održao plenarni završetak konferencije s prezentiranjem zaključaka i u konačnici zatvaranjem konferencije.

Skip to content