Projekt “Pristupačna Hrvatska”

Udruga Sunce iz Makarske i portal Pristupačna Hrvatska poslali su poziv svim osobama s invaliditetom i volonterima udruga osoba s invaliditetom da pošalju svoja iskustava o pristupačnosti prirodnim ljepotama Hrvatske i drugim turističkim sadržajima. Poziv prenosimo u cjelini.

Poštovani!
Hrvatska je sa svojim prirodnim ljepotama i znamenitostima jedna od omiljenih turističkih destinacija ljudima širom svijeta. Voljeli bi smo da naša domovina turistički bude dostupna i osobama s invaliditetom i odlučili smo pokrenuti projekt „Pristupačna Hrvatska“, turistički portal o Hrvatskoj namijenjen upravo osobama sa invaliditetom. Za ovaj projekt dobili smo inicijalna sredstva Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI.
Da bi ovaj turistički portal bio odraz naših potreba i prilagođen nama, treba nam u tome podrška udruga osoba s invaliditetom iz čitave Hrvatske! Željeli bi pružiti što više informacija o pristupačnosti ili prilagođenosti turistički atraktivnih mjesta, izletišta, plaža, kulturnih spomenika, restorana, hotela, apartmana, svetišta, kazališta, muzeja, kao i prometnih površina i parking mjesta, javnih WC-a, bankomata i sl … nepokretnim i teško pokretnim osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica ili drugih ortopedskih pomagala, zatim slijepim i slabovidnim osobama. Mislim da mi najbolje znamo predstaviti svoje doživljaje o svim našim gradovima i mjestima, bilo da u njima živimo ili ih posjećujemo.

Pozivamo stoga članove i volontere vaše udruge da nam šalju tekstove kojima opisuju svoja iskustva i fotografije na kojima se vide ljepote kraja, ali i njihova pristupačnost osobama s invaliditetom. Najaktivnija udruga čiji članovi pošalju najviše priloga (bilo članaka, bilo fotografija) do 15. lipnja ove godine dobit će nagradu u vidu kvalitetnog tableta!

U rad i izgradnju ovog portala želimo uključiti, a s vremenom honorarno zaposliti osobe s invaliditetom koje vole putovati, pisati i fotografirati na putovanju ili promovirati ljepote svog mjesta, grada, sela, kraja. Očekujemo da portal ima i komercijalni potencijal, ukoliko zajedno izgradimo zanimljiv početak – mjesto na kojem će osobe s invaliditetom pronaći sve informacije.

Ivana Jelaš, urednica www.pristupacnahrvatska.hr

Skip to content