Naslovna-slika

Priopćenje za javnost

Nedopustivo je da dostupnost ortopedskih pomagala i medicinskih proizvoda osobama s invaliditetom bude predmet štednje HZZO-a

Zagreb, 12. prosinca 2022. Pokret osoba s invaliditetom uključen u 8. Centar znanja u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom izrazito je zabrinut zbog mogućnosti da ortopedska i druga pomagala budu nedostupna osobama s invaliditetom, te zbog najava distributera o nemogućnosti isporuke medicinskih pomagala

Pokret osoba s invaliditetom iznimno je zabrinut zbog postupka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojim su snizili cijene ortopedskih pomagala i medicinskih proizvoda unatoč makroekonomskoj situaciji zbog koje osobama s invaliditetom prijeti nedostupnost ortopedskih i drugih pomagala na koja imaju pravo. Ovakve odluke znatno će negativno utjecati na kvalitetu života mnogih osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji.

U Republici Hrvatskoj živi 16 % osoba s invaliditetom koje su više ili manje nažalost korisnici tih proizvoda, a koji im pomažu očuvati njihove funkcionalne sposobnosti, olakšavaju im svakodnevnicu i u konačnici moraju poboljšati kvalitetu njihova života s invaliditetom. Nama, kao organizacijama koje predstavljamo i štitimo prava osoba s invaliditetom nedopustivo je i neprihvatljivo da se pokušava uštedjeti ponovno na najranjivijim skupinama u društvu i da u donošenju ovakvih odluka nisu u fokusu sami korisnici.

Republika Hrvatska obvezala se sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom osigurati i promicati ostvarenje svih ljudskih prava, a između ostalog i promicati dostupnost i uporabu novih tehnologija kao što su i pomagala za kretanje. S druge strane, naš zdravstveni sustav nije usklađen s Konvencijom jer imamo jedan od najlošijih Pravilnika u Europi. Osim što zbog takvog Pravilnika na listama nemamo inovativnih proizvoda i već sada su neka pomagala nedostupna, ono što imamo nažalost ne prilagođava se potrebama korisnika. Isto tako, Pravilnik se ne mijenja u ključnim stvarima, jer bez kvalitetnih standarda kvalitete ovih proizvoda na tržištu imamo nekvalitetne proizvode, a na koncu su oštećeni korisnici koji dobivaju pomagala koja umjesto da im olakšavaju život nefunkcionalna su i ne služe svrsi.

Iz prve reakcije ministra zdravstva Vilija Beroša na prozivke niza udruga i predstavnika HUP-a zbog sporne odluke HZZO-a razvidno je da čelni ljudi zdravstvene administracije i dalje ne razumiju da umjesto parcijalnih požarnih mjera treba što hitnije pronaći kvalitetno i cjelovito rješenje za dostupnost medicinskih pomagala jer sudbina osoba s invaliditetom ne smije ovisiti o dobroj volji i pojedinačnim dogovorima HZZO-a i pojedinih dobavljača.

Stoga apeliramo na mjerodavne institucije prvenstveno da postignu dogovore i osiguraju nesmetanu dostupnosti svih pomagala osobama s invaliditetom, a zahtijevamo i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije.

O pokretu osoba s invaliditetom uključenim u 8. Centar znanja

Pokret osoba s invaliditetom čine 13 Saveza udruga osoba s invaliditetom: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatski savez slijepih, Savez društava distrofičara Hrvatske, Hrvatski savez udruga invalida rada, Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Hrvatski savez gluhih i nagluhih, Savez civilnih invalida rata Hrvatske, Savez društava multiple skleroze Hrvatske, Savez udruga za autizam Hrvatske, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba “Dodir” i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize

Kontakt za medije:

Bojan Hajdin

Predsjednik Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara

E-mail: bojan.hajdin@gmail.com

Kontakt: 091/921 1278

Dijana Roginić, mag.oec.

Izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske

E-mail: dijana@sdmsh.hr

Kontakt: 098 301 007

 

Skip to content