PETI EUROPSKI PARLAMENT OSOBA S INVALIDITETOM 2023.

PETI EUROPSKI PARLAMENT OSOBA S INVALIDITETOM 2023.

Peti Europski parlament osoba s invaliditetom (EPPD) održan je dana 23. svibnja 2023. i okupio je preko 700 predstavnika pokreta osoba s invaliditetom iz svih zemalja Europske unije, kao i kreatora politika, nacionalnih ministara i drugih međunarodnih organizacija. Događanje su organizirali  Europski parlament i Europski forum osoba s invaliditetom (EDF) kao dugogodišnji partneri. SOIH je bio organizator delegacije pokreta osoba s invaliditetom iz RH sukladno propozicijama koje je EDF definirao za sve članice. Broj osoba koje mogu sudjelovati je sukladan broju zastupnika koje svaka zemlja ima u Europskom parlamentu.

Pozdravnim riječima, peti EPPD o temi “Izgradnja inkluzivne budućnosti za osobe s invaliditetom u EU”, otvorili su Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta i Yannis Vardakastanis, predsjednik EDF-a. Sudionici su raspravljali o aktualnim pitanjima osoba s invaliditetom kroz tri tematska panela. Prvi panel odnosio se na slobodno kretanje i sudjelovanje pri čemu se raspravljalo o pravu glasa, dostupnosti prijevoza i izgrađenog okoliša te EU kartici za osobe s invaliditetom. U okviru drugog panela koji se odnosio na nejednakost i socijalnu isključenost raspravljalo se o uključivanju u obrazovanje i zapošljavanje, mjerama za rješavanje sve većih troškova života i kako osigurati da sve osobe s invaliditetom mogu živjeti neovisno. U posljednjem panelu vezanom za izazove koji uključuju invaliditet raspravljalo se o odgovoru EU-a na trenutne pojave kao što su klimatske katastrofe, ruska agresija na Ukrajinu i COVID-19. U okviru sva tri panela uključivali su se prema predviđenom rasporedu zastupnici u Europskom parlamentu iz pojedinih zemalja i po jedna osoba s invaliditetom iz svake delegacije članica Europskog foruma osoba s invaliditetom. U ime pokreta osoba s invaliditetom iz RH obratila se Katarina Strunjak, predsjednica SOIH-Foruma mladih s invaliditetom, koja je predstavila glavne prepreke uključivanju osoba s invaliditetom i ostvarivanju mogućnosti neovisnog življenja.

Peti EPPD ostat će ostat će zapamćen po tome što su povodom nadolazećih europskih izbora 2024. godine delegati usvojili Manifest EDF-a o europskim izborima 2024. s ciljem usmjeravanja političkih programa kandidata za Europski parlament, buduću Europsku komisiju imenovanu nakon izbora i sve relevantne politike koje utječu na budućnost osoba s invaliditetom u Europi i šire.

Manifest definira akcije koje je potrebno poduzeti u pet glavnih područja: garantiranje sudjelovanja osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu EU; realiziranje Unije jednakosti za osobe s invaliditetom s KPOSI kao kompasom; nastanak socijalno osjetljivije Europe; prihvaćanje pristupačnosti – omogućavanje slobodnog kretanja u Europi; zaštita osoba s invaliditetom u Europi i šire. Uz navedeno, Manifest također naglašava ključne zahtjeve za sljedeći zakonodavni mandat – radnje koje su ključne za potpuno osiguranje prava osoba s invaliditetom. Manifest će se dostaviti svim savezima i udrugama članicama saveza kako bi ga primijenili kao iznimno koristan alat za nadolazeće EU, ali i nacionalne parlamentarne izbore.

Predsjednik EDF-a Yannis Vardakastanis istaknuo je kako su osobe s invaliditetom često isključene iz političkog procesa, uključujući glasovanje i kandidiranje, a često i iz iznošenja svojih problema i briga kreatorima politike. Naglasio je kako osobe s invaliditetom žele biti punopravni građani Europske unije i da je zahtjev pokreta osoba s invaliditetom jasan, a to je da institucije EU-a moraju osigurati sudjelovanje osoba s invaliditetom u demokratskom procesu i u politikama koje oblikuju Uniju te zajedno graditi uključivu Europu. Zahvalio je Europskom parlamentu što je osobama s invaliditetom osigurao platformu za davanje prioriteta i prijedloga, kako kreatorima politika EU-a tako i nacionalnim vladama.

Sudjelovanje delegacije RH na ovom skupu omogućeno je zahvaljujući potpori Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati), Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu i Kluba zastupnika Renew Europe, koji su osigurali troškove puta i smještaja. Bila je to prilika i za vrlo ugodne bilateralne susrete.

Videosnimka sa EPPD-a dostupna je na sljedećoj poveznici https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/5th-european-parliament-of-persons-with-disabilities_20230523-0900-SPECIAL-OTHER

preuzeto sa stranice www.soih.hr

Skip to content