Naslovna

Online radionica udruge SMART – „Modeli zagovaranja za pozitivne promjene u lokalnim zajednicama“

Dana 1.12.2021. u 10 sati Udruga za razvoj civilnog društva SMART je putem Zoom platforme održala online radionicu na temu „Modeli zagovaranja za pozitivne promjene u lokalnim zajednicama“. Radionicu je vodio Igor Bajok.

Nakon službenog otvaranja radionice od strane predstavnika Udruge za razvoj civilnog društva SMART, Igor Bajok je započeo službeni dio radionice o modelima zagovaranja za pozitivne promjene u lokalnim zajednicama. Prije svega polaznicima su predstavljene osnovne definicije zagovaranja i dva primjera zagovaračke kampanje. Postavljen je cilj radionice, a to je upoznavanje polaznika s pojmom ugovaranja i utvrđivanja distinkcije između zagovaračke i javne kampanje.

Nakon navedenog polaznici su podijeljeni u pet manjih grupa u kojima im je dan zadatak da svojim riječima napišu osnovne pojmove koji ih asociraju na zagovaranje te navedenu tri-četiri primjera zagovaračkih kampanja za koje su čuli. Po završetku grupnog rada, polaznici su svima prezentirali vlastite radove na navedenu temu.

Potom su polaznicima radionice prezentirani konkretni primjeri provedbe zagovaračke kampanje s ključnim koracima u provedbi zagovaranja i provođenju kampanja:  postavljanje problema, određivanje ciljeva zagovaranja, definiranje ciljnih skupina, traženje saveznika i javne političke potpore, oblikovanje i usmjeravanje poruke, izbor taktika, tehnika i alata, izrada akcijskog plana zagovaranja, provedba kampanje i praćenje i vrednovanje zagovaračkog procesa.

Nakon održanog predavanja oko 13 sati, svim sudionicima je dostavljen korišteni materijal radionice.

Skip to content