Naslovna

Online radionica o kanalima i vještinama institucionalnog zagovaranja

Dana 19.1.2021. od 10 h ACF Hrvatska je za provoditelje ACF projekata i sve druge zainteresirane predstavnike organizacija civilnog društva organizirala edukativnu online radionicu o kanalima i vještinama institucionalnog zagovaranja od sudjelovanja u javnim savjetovanjima i radnim skupinama, preko strateških parnica do saborskih podnesaka i peticija do referenduma. Radionici se odazvalo 55 sudionika koji su imali priliku produbiti svoja znanja u području javnog zagovaranja, s posebnim fokusom na korištenje institucionalnih kanala za sudjelovanje u procesu oblikovanja i provedbe javnih politika, kao i direktnog utjecaja na političko odlučivanje na razini Sabora i Vlade RH.

Radionicu je otvorila Branka Kaselj iz Zaklade Slagalica koja je pozdravila sve okupljene te je najavila temu radionice. Potom je Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna predstavila plan rada radionice te je otvorila problematiku institucionalne dimenzije i kanala javnog zagovaranja. Istaknula je kako se pod javnim zagovaranje podrazumijevaju organizirane i planirane intervencije kojima se mobilizira politička i društvena podrška radi promjene rješavanja određenog javnog problema. Pritom je bitno slijediti određeni tok zagovaranja koji uključuje jasno definiranje problema, analizu kapaciteta i konteksta, postavljanje ciljeva, analizu dionika, izgradnju savezništava, definiranje i analizu ciljanih grupa, oblikovanje i prijenos poruka te u konačnici procjenu ostvarenja cilja.

Potom su dr. sc. Igor Vidačak, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te vodeći stručnjak za javne politike i institucionalne odnose države i civilnog društva i mr. sc. Jelena Berković, programska savjetnica Faktografa te iskusnu javna zagovaračica, kao resursne osobe dali osvrt na svoja dosadašnja iskustva, izazove i taktike javnog zagovaranja.

Sudionici su zatim podijeljeni u manje grupe u kojima su imali priliku predstaviti izazove u javnom zagovaranju s kojim se trenutno nose te zajednički pokušali pronaći potencijalna rješenja. Radionica je bila i odlična prilika za sve sudionike da se povežu i razmijene iskustva i ideje te nastave surađivati u svom daljnjem radu.

Skip to content