Naslovna

Online panel „Sport i cerebralna paraliza: Sportaši kao uzori diljem svijeta“

Internacionalno društvo cerebralne paralize (ICPS) je 12.7.2021. putem Zoom platforme organiziralo online panel o sportu i cerebralnoj paralizi. Panel je otvorio predsjednik ICPS John Coughlan pozdravnim riječima upućenim svim sudionicima i ističući skorašnje Paraolimpijske igre u Tokiju kao jedan od povoda za održavanje samog panela.

Potom je Rodrigo López, dvostruki svjetski prvak i brončani argentinski paraolimpijac u biciklizmu predstavio svoj životni i sportski put. Kroz video materijale je predstavio kako je uspio doći do samih vrhova sportskih ostvarenja i tako otvorio vrata mnogim drugim osobama s invaliditetom za bavljenje sportom. On je svojim primjerom ujedno pokazao kako upornost, entuzijazam i rad mogu donijeti velike rezultate.

Craig Carscadden, predsjednik Međunarodne udruge osoba s cerebralnom paralizom koje se bave sportom i rekreacijom (CPISRA) je također predstavio ulogu svoje organizacije. Osvrnuo se na vlastito sportsko djelovanje i utjecaj koji je CPISRA izvršila na mnoge mlade koji su se na njihov poticaj počeli baviti sportom.

Bimal L. Shrestha, voditelj Grupe za samopomoć osoba s cerebralnom paralizom u Nepalu je pak kroz video materijal predstavio svoju organizaciju i sve aktivnosti kojima se bave kako bi se što više djece i mladih s cerebralnom paralizom uključilo u sportske aktivnosti. Njegova organizacija pak pokušava bavljenje sportom učiniti dostupnim što većem broju stanovnika bez obzira na njihov socijalni status.

Sličnim problemom se u svom izlaganju bavila i Ana Catarina Correia, sportašica i članica upravnog odbora Udruge za osobe s cerebralnom paralizom u Portu iz Portugala koja se osvrnula na elitizam u sportu te na neravnopravni položaj žena s invaliditetom kojima je bavljenje sportom često nedostižno.

Nakon izlaganja panelista otvorena je rasprava tijekom koje je dvadesetak sudionika panela moglo postavljati pitanja. Raspravljalo se o motivaciji osoba s invaliditetom za bavljenje sportom, neovisnosti i slobodi koje se kroz sport potiču te o nužnoj financijskoj potpori.

Skip to content