naslovna

Online diskusija „European wide consultation on Challenges in AT Outcomes and Impact – faza II”

27.9.2021. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na online diskusiji „European wide consultation on Challenges in AT Outcomes and Impact – faza II” u organizaciji međunarodne udruge  AAATE – Association for the Advancement of Assistive Technology in Europe. Navedena diskusija prva je u nizu o izazovima u procjeni utjecaja asistivne tehnologije u Europi. Diskusiji je prisustvovalo više od 50 sudionika iz organizacija civilnoga društva, predstavnika vlada i zakonodavaca iz cijele Europe.

AAATE je interdisciplinarna paneuropska udruga posvećena svim aspektima asistivne tehnologije, kao što su uporaba, istraživanje, razvoj, proizvodnja i opskrba. Preko 250 članova iz cijele Europe i cijelog svijeta trenutačno sudjeluje u AAATE -u.

Asistivna tehnologija (AT) je bilo koji uređaj, oprema, računalni program ili drugi proizvod koji se koristi za povećanje, održavanje ili poboljšanje funkcionalnih sposobnosti osoba s invaliditetom prema definiciji udruženja Assistive Technology Industry Association.  Diskusija je imala za cilj postaviti najveće izazove u primjeni asistivne tehnologije.

Sudionici su upoznati s GAATO asocijacijom koja predstavlja udruženje neprofitnih organizacija koje za cilj imaju promicanje asistivne tehnologije. Nakon uvodnog dijela sudionici su podijeljeni u 6 radnih skupina na engleskom jeziku, u kojima su definirali probleme i izazove u kojima bi asistivne tehnologije mogle pronaći primjenu, a koji su uočeni na ranijoj diskusiji 23.9.2021. Svaka skupina dala je odgovore na postavljena pitanja te prijedloge kako poboljšati korištenje asistivne tehnologije.

Skip to content