Naslovna

Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u prometu“, HEKUP ’24

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH organizirala je 16. svibnja 2024. godine u Hotelu Diplomat Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u prometu – HEKUP `24“ na temu „Vizija pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Cilj Okruglog stola bio je dogovor oko izrade zajedničkog Pozicijskog dokumenta SOIH-a i svih saveza vezanog za prijedlog sustavnog rješavanja pitanja prijevoza osoba s invaliditetom.

Okrugli stol održan je u suradnji s nacionalnim stručnjakom za pristupačnost, prof.art. Ljubomirom Miščevićem, dipl.ing.arh., koji je predstavio inicijativu AccessibleEU, jednu od vodećih inicijativa predloženih u Strategiji Europske komisije za prava osoba s invaliditetom 2021.-2030. Profesor Miščević također je prikazao rezultate Prve nacionalne godišnje konferencije s međunarodnim sudjelovanjem, na temu ,,Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj – od pravilnika do tehničkog propisa”.

Marica Mirić, predsjednica SOIH-a, predstavila je sudionicima prijedlog sadržaja Pozicijskog dokumenta kojeg će SOIH pripremiti i nakon rasprave sa savezima i udrugama uputiti donositeljima odluka. Naglasila je da se s teškoćama prijevoza ne suočavaju samo osobe s invaliditetom, već i svi oni koji im pružaju usluge.

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom predstavili su izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom prilikom korištenja javnoga prijevoza u Republici Hrvatskoj. Dijana Vincek, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, predstavila je izazove mobilnost gluhih i nagluhih osoba; Nikola Tadić, voditelj programa Saveza udruga za autizam Hrvatske, izazove osoba s autizmom; Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, izazove mobilnosti slijepih i slabovidnih osoba; Miljenko Mišljenović iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka naveo je izazove vezane uz korištenje javnoga prijevoza za osobe s invaliditetom u Rijeci te posebno istaknuo tešku situaciju u Ličko-senjskoj županiji; Zvjezdana Delić, izvršna direktorica Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb (CeDePe Zagreb) navela je izazove prijevoza osoba i djece s cerebralnom paralizom u Gradu Zagrebu; Katarina Strunjak, članica predsjedništva DDZ-a, podijelila je vlastite izazove vezane uz korištenje javnoga prijevoza u Gradu Zagrebu; Valentina Bekina, stručna suradnica Hrvatskog saveza udruga invalida rada, istaknula je izazove korištenja prijevoza za osobe starije životne dobi te invalide rada, a Ratmir Džanić, izvršni direktor SOIH-a, predstavio je izazove osoba s intelektualnim teškoćama u prometu.

Izvor:  Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Skip to content