Naslovna

Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u prometu – HEKUP ’22“

U utorak, 5.7. 2022. Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske  – SOIH održala je okrugli stol na temu „Vizija pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“.

Nakon pozdravnih riječi moderatorica okruglog stola Marica Mirić najavila je izlagače iz gradskih ureda. Perspektivu pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom u RH obrazložio je Tonći Pauk, načelnik Sektora cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Potom je Natalija Šimunović, načelnica Sektora za koordinaciju u pripremi i provedbi projekata i za koordinaciju korištenja sredstava tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, upoznala prisutne s temom „Prava osoba s invaliditetom kao horizontalnog načela u programima koji dobivaju potporu EU fondova“.  Željka Grbac, viša savjetnica specijalistica Službe za politike za osobe s invaliditetom i druge socijalno osjetljive skupine Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike svoje izlaganje je temeljila na izazovima poboljšanja pristupačnosti prijevoza u okviru Strateškog i Akcijskog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Prikaz pristupačnosti javnoga prijevoza za osobe s invaliditetom dali su predstavnici županija.  U prvom dijelu Bjelovarsko-bilogorska, Istarska županija, Brodsko-posavska, Karlovačka, Dubrovačko-neretvanska te Koprivničko-križevačka županija predstavili su presjek dostupnosti prilagođenog prijevoza za osobe s invaliditetom. Nažalost, nije iznenađujući podatak kako većina autobusa i vlakova nisu niskopodni i samim time nisu prilagođeni za osobe s invaliditetom. Visoki rubnjaci, loša infrastruktura, neprilagođeni željeznički i autobusni kolodvori dio su svakodnevice za OSI.

Zatim su predstavnici Krapinsko-zagorske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Međimurske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Primorsko-goranske, Zadarske i Sisačko-moslavačke također iznijeli poražavajuću statistiku. U svim županijama prilagođen prijevoz je upitan, pogotovo u malim gradovima i mjestima gdje ne postoji međugradski prijevoz uopće. U Gradu Zagrebu veliki naglasak je stavljen na pothodnike koji većinom nisu prilagođeni za osobe s invaliditetom. Poneki imaju liftove za osobe u invalidskim kolicima ali nisu svojim dizajnom prikladni za sve OSI.

Naposljetku su svoj osvrt na temu izazova s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u korištenju javnoga prijevoza u Republici Hrvatskoj dali predstavnici udruga osoba s invaliditetom.  Jelosavka Jakovljević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom grada Požege i županije Požeško-slavonske naglasila je nezadovoljstvo OSI kolodvorom u Požegi. Mirjana Janžek, predsjednica Udruge distrofičara Krapina istaknula je kako su udruge te koje moraju lobirati za pristupačan i prilagođen prijevoz. Jadranka Krstić, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih naglasila je kako u prometu nedostaje zvučnih signala dok se Danijela Perić iz Udruge invalida rada i ostalih OSI Virovitica osvrnula na loš među-promet ruralnih područja. Na kraju je Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar pričao o pristupačnosti Jadrolinije za osobe s invaliditetom.

Zaključak prisutnih 69 sudionika je da se treba ići prema univerzalnom dizajnu koji će biti prilagođen za sve osobe s invaliditetom. Potrebno je da se udruge zajedno bore, šalju prijedloge županijama i Vladi jer samo kao kolektivan glas mogu napraviti promjene koje će dovesti do inkluzije, kako sveobuhvatno društvene, tako i prometne. Završne riječi Marice Mirić bile su „njegujte aktivizam, jedini način da se uspije“.

Skip to content