Naslovna fotografija

Okrugli stol i predstavljanje animacija za mlade o prevenciji vršnjačkog nasilja – „Ne lajkaj nasilje – reagiraj!“

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica – Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Otvorena medijska grupacija je putem Zoom platforme održala okrugli stol naslovljen „Ne lajkaj nasilje – reagiraj!“.

Nakon službenog otvaranja okruglog stola, Marina Trbus, prof. psih. je predstavila rezultate o pojavnosti vršnjačkog te rodno uvjetovanog nasilja dobivenih u okviru kvalitativnog istraživanja Hrabrog telefona, odnosno Child Hub međunarodne mreže koja okuplja stručnjake iz područja zaštite djece. Istraživanje provedeno tijekom 2020. godine ukazalo je na poražavajuće rezultate sve češćeg vršnjačkog nasilja i govora mržnje.

Emina Horvat, programska koordinatorica Hrabrog telefona detaljnije je predstavila projekt i platformu childhub.org  koja postoji od 2014. g., a u sklopu okruglog stola je prikazan njen novi dizajn. Platforma broji preko 13 000 članova te se na njoj nalazi više od 30 000 različitih materijala za stručnjake koji rade s djecom.

U sklopu okruglog stola po prvi put su javno prikazane video animacije za mlade o prevenciji vršnjačkog nasilja nastale u sklopu projekta „Biram drugačije, nasilje i mržnja nisu moj izbor“. Video animacije problematiziraju posljedice vršnjačkog nasilja te govora mržnje među djecom i mladima, koji su tijekom pandemije Covid-19 u porastu i sve zastupljeniji u online okruženju. Na mladima blizak, jasan i atraktivan način animacije prikazuju vršnjačko nasilje i pozivaju mlade na promjene u ponašanju, naročito kod promatrača/-ica koji svojim stavom mogu zaustaviti nasilje. Animirani video materijali su dostupni na YouTube stranici Otvorene medijske grupacije:
LINK – 
https://www.youtube.com/channel/UCjtrG5yIifz5-yfBNZLx-pQ

Okruglom stolu su se pridružili i članovi/ce Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba koji su dali svoj osvrt na animirane video materijale čime je dobiven uvid u perspektivu i poziciju mladih vezano za rezultate istraživanja te pojavnost i oblike vršnjačkog nasilja u vrijeme pandemije Covid-19.

Ivana Garašić, mag. psych., je u ime Centra za kulturne djelatnosti predstavila 10 jednominutnih animacija projekta „Pametno ne nasilju“  koji se također provodi s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja, no ciljana publika su djeca nešto mlađih uzrasta osnovnih škola. Animacije na jasan i razumljiv način djeci prikazuju različite oblike i načine prevencije vršnjačkog nasilja te stavljaju naglasak na ulogu svakog djeteta koje promatra nasilje, da preuzme inicijativu te svojim stavom i ponašanjem nasilje okarakterizira kao neprihvatljivo, a žrtvi pruži podršku i zaštitu.

Predstavnici Otvorene medijske grupacije najavili su provedbu online medijske kampanje kojom će se unaprijediti informiranost djece i mladih te istaknuti važnu ulogu odraslih u suzbijanju nasilja. Video animacije distribuirat će se stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola kako bi ih koristili u budućem radu i prikazivali učenicima u sklopu preventivnih programa.

Više o okruglom stolu i projektu Otvorene medijske grupacije možete pročitati na njihovoj web stranici:
LINK – http://www.omg.hr/biram-drugacije-nasilje-i-mrznja-nisu-moj-izbor