okrugli stol „Psihosocijalni rizici i stres na radnom mjestu“

Održan okrugli stol „Psihosocijalni rizici i stres na radnom mjestu“

Dana 11.10.2018. godine Hrvatski savez udruga invalida rada (HSUIR) organizirao je okrugli stol na temu „Psihosocijalni rizici i stres na radnom mjestu“. Ispred Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize na okruglom stolu sudjelovao je Mario Stančić. U uvodnom djelu sve prisutne pozdravio je Josip Petrač, predsjednik HSUIR-a.

Leke Sokolaj, izvršni direktor HSUIR-a naglasio je kako je stres na radnom mjestu sveprisutan. Stres može potencijalno utjecati na svako radno mjesto i na svakog radnika, bez obzira na veličinu tvrtke, djelatnosti, oblik ugovora o radu ili radni odnos. Stres je često najveći okidač za neuromuskularna oboljenja te multiplu sklerozu. Invalidi rada često prešućuju svoj invaliditet u strahu od otkaza.

Ana Akrap, stručna savjetnica u službi za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju Zavoda za unapređenje zaštite na radu naglasila je i opisala nepovoljne utjecaje stresa na zdravlje ljudi. Najčešći psihosocijalni rizici stresa su pretjerani radni zahtjevi, strah od gubitka posla, osobni i društveni problemi. U svijetu rada stres je najveći uzrok bolovanja radnika. Objasnila je kako upravljati stresom i psihosocijalnim rizicima, te predstavila E-vodič o upravljanju stresom koji je izradila Europska agencija za zaštitu na radu https://osha.europa.eu/hr.

Ines Kovačević Cvetko, dr.med., specijalistica medicine rada i sporta iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu istaknula je posljedice negativnog djelovanja stresa s fizičkog, psihičkog i socijalnog aspekta. Objasnila je pojam kroničnog i akutnog stresa. Navela je neke od preporuka za rješavanja stresa: zastati, duboko udahnuti, opustiti se i ne raditi ništa.

Maja Bjelić, mag.psych. iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske govorila je o specifičnostima stresa na psihofizičko stanje čovjeka. Stres je fiziološki i psihički odgovor na specifične zahtjeve uvjeta u kojima se nalazimo. Bitno je znati identificirati stresore, utvrditi granice i razviti sustav podrške. Ostanite pozitivni – mislite pozitivno. Fizička aktivnost, otići u prirodu ili jednostavno raditi stvari koje volimo mogu pomoći u smanjenju stresa. Budimo zahvalni za ljude i stvari u životu. Ako smatramo da smo neuspješni, znajmo da nas neuspjeh ne definira, već predstavlja priliku za učenje i rast.
Na kraju okruglog stola izlagala je Jadranka Apostolovski iz Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga. Istaknula je sindrom izgaranja na poslu koji se događa zbog preopterećenosti na poslu. Iznijela je i podatke istraživanja koje je Udruga provela prije nekoliko godina:
• 55% mobbinga je vertikalno – kada nadređeni zlostavlja podređene
•45% mobbinga je horizontalno – kada osoba u istom rangu zlostavlja osobu u istom rangu (rukovoditelj – rukovoditelja)
• 5% mobbinga je kada radnik zlostavlja svog kolegu

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici saveza, udruga osoba s invaliditetom i drugi.

Više informacija na linku: https://www.hsuir.hr/vijesti/centar_znanja/%E2%80%9Epsihosocijalni_rizici_i_stres_na_radnom_mjestu%E2%80%9C___okrugli_stol

Skip to content