naslovna

Obilježavanje 5 godina Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku

Ove godine obilježava se 5 godina od kada je Hrvatski sabor jednoglasno proglasio Zakon o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj (NN 82/2015; 10. srpnja 2015. godine). Spomenutim Zakonom propisuje se pravo gluhih i gluhoslijepih osoba te drugih osoba s komunikacijskim teškoćama na korištenje, informiranje i obrazovanje na hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije koji odgovaraju njihovim individualnim potrebama. Republika Hrvatska jedna je od rijetki zemalja koja je uz priznanje hrvatskog znakovnog jezika kao jezika zajednice Gluhih, zakonom omogućila osobama s oštećenjem sluha korištenje ostalih sustava komunikacije, a sve prema njihovim individualnim potrebama.

Govoreći o individualnim komunikacijskim potrebama, u Hrvatskoj prema zadnjim podacima HZJZ-a živi oko 13.000 osoba s oštećenjem sluha koje su osobe s invaliditetom (Izvješće o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu). U tu brojku ne ulaze osobe koje su starenjem izgubile sluh pa je ta brojka višestruko veća od spomenute. Važno je napomenuti da nisu sve osobe s oštećenjem sluha korisnici hrvatskog znakovnog jezika, ali isto tako da onaj veliki dio koji jest, koristi HZJ kao vlastiti, izvorni jezik. Hrvatski znakovni jezik je izvorni jezik zajednice gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj, samosvojan je jezični sustav s vlastitim gramatičkim pravilima, potpuno neovisan o jeziku čujućih osoba. Prema podacima Svjetske federacije gluhih, hrvatski znakovni jezik jedan je od preko 300 nacionalnih znakovnih jezika u svijetu kojim Gluhi uživaju sva svoja ljudska prava na jednak način kao i ostale osobe.

UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom definira jezike kao govorne i znakovne jezike te druge vrste jezika koji nemaju formu govornih jezika. Također, kaže da osobe s invaliditetom imaju pravo na priznavanje i potporu svojem specifičnom kulturnom i jezičnom identitetu, uključujući znakovni jezik i kulturu gluhih te je hrvatski znakovni jezik stavljen pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, sukladno članku 10. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Povodom obilježavanja ovog dana, Hrvatski savez gluhih i nagluhih snimio je kratki promotivni video o važnosti hrvatskog znakovnog jezika kojeg možete pronaći na YouTube kanalu, na linku https://youtu.be/vyK4X8ivWoY

znakovni jezik
Skip to content