Naslovna

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom proglašeno je 1992. godine rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Cilj mu je promicanje prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim sferama društva i razvoja te povećanje svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života. Nadovezujući se na višedesetljetni rad UN-a u području invaliditeta, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, donesena 2006. godine, dodatno je unaprijedila prava i dobrobit osoba s invaliditetom.

Danas, svjetska populacija broji više od 7 milijardi ljudi, a više od milijardu ljudi ili oko 15 posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta; 80 posto živi u zemljama u razvoju.

Ovogodišnja globalna tema Međunarodnog dana je “Vodstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, pristupačnom i održivom svijetu nakon COVID-19”. Glavni program obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u sjedištu UN-a u New Yorku uključivat će otvaranje, panel diskusije i kulturna događanja. Države članice, organizacije civilnog društva i privatni sektor organizirat će vlastita događanja povodom Međunarodnog dana podizanja razine osviještenosti i promicanja prava i perspektiva osoba s invaliditetom diljem svijeta. Udruge i Savezi osoba s invaliditetom pridružuju se obilježavanju i promicanju prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Povodom Međunarodnog dana Savezi udruga osoba s invaliditetom organiziraju konferenciju za javnost kojom žele upozoriti na nužnu uspostavu odgovarajućeg pravnog i institucionalnog okvira stambenog zbrinjavanja koji će osigurati dovoljan broj primjerenih i pristupačnih socijalnih stanova za zadovoljavanje stambenih potreba svih pojedinaca i skupina, osobito osoba s invaliditetom, koji si stanovanje ne mogu osigurati po tržišnim uvjetima. Pokret osoba s invaliditetom koji zastupaju prava preko pola milijuna osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj uz podršku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zahtijevaju od donositelja odluka donošenje Zakona o socijalnom stanovanju.

Skip to content