Naslovna

Konferencije programa Klubovi korisnika – Klub Aktiv

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize održao je u suradnji sa svojim udrugama članicama; partnerima na programu – Udrugom osoba s invaliditetom Virovitica i Gradskim društvom osoba s invaliditetom Đurđevac dvije konferencije programa „Klubovi korisnika – Klub Aktiv“, trogodišnjeg programa financiranog uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj programa je prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom unapređenjem i proširenjem socijalnih usluga i razvoj novih usluga. Prva konferencija održala se 24. svibnja 2022. god. u prostorijama Dnevnog boravka Gradskog društva crvenog križa Virovitica na kojoj su sudjelovali brojni korisnici Kluba Aktiv, predstavnici i zaposlenici UOSI Virovitica te predstavnici lokalnih institucija, županije i medija. Konferenciju je otvorio Dejan Vragović, dopredsjednik UOSI Virovitica koji je pozdravio sve okupljene. Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP dao je kratki osvrt na rad HSUCDP. Mirjana Markovinović ispred HSUCDP prezentirala je glavne ciljeve i aktivnosti programa, a detaljniji uvid u rad samog Kluba Aktiv UOSI Virovitice dala je Ankica Pokupić, voditeljica Kluba Aktiv UOSI Virovitice. Nakon završenih izlaganja svoj osvrt i iskustva podijelili su i sami korisnici te predstavnici lokalnih institucija.  Kroz brojne grupe za učenje socijalnih vještina, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, terenske i rekreacijske aktivnosti i podršku, te tematska predavanja poboljšana je kvaliteta života 38 korisnika osoba s invaliditetom. U programu su sudjelovali korisnici iz Virovitice, Suhopolja, Lukača, Kapana, Bačevca, Gradine i Velikog Polja. U programskim aktivnostima sudjelovalo je i šest volontera, koji su pomagali teško pokretnima i nepokretnim korisnicima. Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice čestitao je svima i zaželio uspjeh u narednom razdoblju i istaknuo podršku koju će Udruga i nadlaje imati u Gradu.

Drugi dan, 25. svibnja 2022. god. održala se druga Konferencija programa u prostoru Gradske knjižnice grada Đurđevca na kojoj su sudjelovali brojni korisnici Kluba Aktiv, partneri i suradnici programa, predstavnici i zaposlenici GDOSI Đurđevac te predstavnici lokalnih institucija i Podravskog radija. Konferenciju je otvorila Mirjana Šandor, tajnica GDOSI Đurđevac koja je pozdravila sve okupljene. Gradonačelnik Hrvoje Janči svim okupljenima čestitao je na provedbi izvrsnog programa i najavio kako je njegov ured otvoren za sugestije te će i dalje podržavati ovakve aktivnosti. Đurđa Dujmović, predsjednica GDOSI Đurđevac dala je osvrt na mnogobrojne aktivnosti koje su se tijekom programa održavale u Klubu Aktiv GDOSI Đurđevac, a Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP je sudionicima ukratko predstavio rad HSUCDP. Mirjana Markovinović, izvršna direktorica HSUCDP i voditeljica programa, sudionicima je prezentirala glavne ciljeve i aktivnosti programa, a detaljniji uvid u rad samog Kluba Aktiv GDOSI Đurđevac dala je Maja Biletić, voditeljica Kluba Aktiv GDOSI Đurđevac. U programskim aktivnostima sudjelovao je 21 korisnik iz Đurđevca i okolice te općine Molve. Nakon završenih izlaganja svoj osvrt i iskustva podijelili su i sami korisnici, partneri i suradnici programa te predstavnici lokalnih institucija. Suradnice na programu iz Udruge žena Grada Đurđevac Mirjana Miškulin i Željka Lukanec, poduzetnica dale su snažan doprinos podrške radu Udruge te izrazile zadovoljstvo suradnjom. Podršku radu Društva i aktivnosti dali su i Miroslav Belobrk, stručni savjetnik za zdravstvo i socijalnu skrb u Koprivničko križevačkoj županiji te ispred Grada Đurđevca, pročelnica  Upravnog odjela za razvojne projekte Silvija Lukačin.

Na obje konferencije izlagani su vrijedni radovi koje su korisnici izrađivali na svojim aktivnostima. Mediji su također dali svoj aktivan doprinos praćenju i izvještavanju s konferencija.

Nakon službenog kraja konferencije, za sve okupljene je organizirana manja zakuska tijekom koje su sudionici kroz neformalni razgovor razmjenjivali svoja iskustva i ideje za daljnji nastavak programa.

Skip to content