Donira se Servus sustav koji osobama s invaliditetom podiže kvalitetu života

servusZa one koji nisu upoznati, Servus je naziv za elektronički sustav koji korisniku, u ovom slučaju osobi s teškim stupnjem invaliditeta, omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom. Osim glavnog, to je sustav koji se sastoji i od brojnih dodatnih elektroničkih uređaja. Glavni dio sustava je centralna Servus jedinica koja može komunicirati s korisnikom i davati naredbe dodatnim uređajima koji pak kontroliraju kućne aparate i ostale uređaje. Komunikacija sa Servusom vrši se zadavanjem glasovnih naredbi, koje su prilagođene potrebama korisnika. Primajući glasovne naredbe kroz osjetljivi mikrofon, Servus sustav ih prikuplja te izvršava.
U želji da Servus sustav dosegne osobe s invaliditetom kojima je najpotrebniji, pokrenut je projekt donacije sustava za osobe s teškim tjelesnim invaliditetom. Od 21. ožujka 2014. godine osobe s najtežim tjelesnim invaliditetom mogu se prijaviti za donaciju Servus sustava, pri čemu je kriterij da osoba ima težak invaliditet i da je u isto vrijeme u teškoj materijalnoj situaciji te ne može sama financirati Servus sustav. Zahvaljujući donatorima iz Nizozemske koji su odlučili podržati ovu inicijativu, s prvim donacijama kreće se od ovoga tjedna.
Prijaviti se može sebe osobno, prijatelja, poznanika ili člana obitelji. Za prijavu je potrebno ispuniti upitnik koji možete preuzeti na stranici www.eglas.hr/blog/2014/03/21/donacije/.

Više informacija o Servus sustavu možete pogledati na službenim internetskim stranicama sustava na linku www.eglas.hr/.

Skip to content