Naslovna fotografija

Digitalna radionica o inovativnim modelima prikupljanju sredstava za djelovanje organizacija civilnoga društva Udruge SMART

Dana 19.11.2020. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na digitalnoj radionici Udruge za razvoj civilnog društva SMART pod nazivom „Inovativni modeli prikupljanju sredstava za djelovanje organizacija civilnoga društva“. SMART je udruga koja djeluje kao centar podrške razvoju civilnoga društva, a spomenuta radionica se provodi u sklopu Programa podrške i provedbe programa EU Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s regionalnim suradničkim organizacijama.

Radionica je održana putem ZOOM cloud platforme, a vodili su ju Zvijezdana Schulz Vugrin i Igor Bajok iz Udruge SMART.

Cilj radionice je bio upoznati sudionike s definicijom, strategijama i pristupima u prikupljanju sredstava te predstaviti različite izvore i tehnike prikupljanja sredstava. Uz navedeno, sudionici radionice su bili u prilici promišljati vlastitu strategiju prikupljanja sredstava za financiranje njihovog djelovanja te su upoznati s vještinama i osobinama koje bi trebale imati osobe koje se bave prikupljanjem sredstava. Kako bi predavanje bilo zanimljivije poticala se interakcija s i među sudionicima kroz grupni rad (3 tematske grupe), težilo se otvorenosti za pitanja i dijalog te su sudionici imali priliku dati i svoj osvrt kroz anonimne digitalne načine evaluiranja sadržaja i teme. Prije same radionice sudionicima je poslana poveznica s video materijalom te su se imali priliku predstaviti ostalim sudionicima kroz interaktivnu tablicu.

Inovativni načini financiranja udruga na koje se posebno osvrnulo su donacije pojedinaca, crowdfunding, trgovačka društva, društveno poduzetništvo i vlastita sredstva. Također je objašnjena razlika između oportunističkog i sustavnog načina prikupljanja sredstava te ciklus koji je potreban za uspješno prikupljanje sredstava. Na primjeru Liburnija Film Festivala te kampanje „Moje mjesto pod suncem“ objasnile su se konkretne prednosti i poteškoće koje se mogu pojaviti prilikom prikupljanja sredstva.

Na kraju radionice, voditelji su sudionicima dali priliku da kroz anonimni digitalni slikovni sadržaj te upitnik o zadovoljstvu daju svoj osvrt na radionicu. Sudionicima je također omogućeno da svojim usmenim i pisanim komentarima izraze svoje zadovoljstvo. 

Skip to content