Naslovna

Zdravstveni opservatorij „Škola zagovarača“ u Fužinama

Od 26. do 28.9. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je u Školi zagovarača u zdravstvu u Fužinama. Svrha škole je bila specijalistička edukacija iz područja javnog zagovaranja i participacije građana u donošenju odluka u zdravstvu. U Školi zagovarača sudjelovali su zdravstveni stručnjaci, organizacije civilnog društva i studenti srodnih studija. Kroz interaktivna predavanja i radionice razmijenili smo iskustva, ojačali kapacitete te razvili vještine kako bi što uspješnije provodili zagovaračke aktivnosti

Program Škole vodila je Marina Škrabalo, stručnjakinja za javne politike i javno zagovaranje iz Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, koja nam je održala uvodno predavanje o javnom zagovaranju. Neke od teme stručnjaka koje smo imali priliku čuti su bile:

  • Ključni propisi i alati građana/pacijenata za djelovanje u zdravstvu – Sara Novinščak i Ivan Iharoš (Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu)
  • Zdravstveni sustav – norme, institucije, procesi i akteri – izv.prof.dr.sc. Aleksandar Džakula (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar)
  • Financiranje zdravstva – prof.dr.sc. Maja Vehovec (Sveučilište u Rijeci), Financiranje bolnica i lijekova – doc.dr.sc. Ana Bobinac (Ekonomski fakultet u Rijeci)
  • Problemski pristup zagovaranju na temu palijativne skrbi – med.dr. Dorja Vočanec (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar)
  • Ulozi medija na političko odlučivanje i zagovarački uspjeh – Renati Ivanović iz Reci.hr i Petru Vidovu iz Faktograf.hr hvala na savjetima kako iz zagovaračke pozicije pristupiti i uspostaviti kvalitetan odnos s medijima
  • IKT monitoring platforma zdravstva – Zdravstveni semafor – Maja Banadinović (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar) i Antonela Raspudić (Udruga Krijesnica).

Saznali smo da je neizmjerno važno razumjeti proces donošenja odluka i kome se  točno obratiti da se ne gubi vrijeme i energija. Također je bitno razumjeti problem i detaljno ga opisati.

Na svojim mobitelima smo imali priliku sami iskušati radnu verziju platforme i online baze podataka za monitoring dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u RH, tzv. Zdravstveni semafor, putem koje će se kontinuirano prikupljati informacije te dobra i loša iskustva pacijenata i korisnika zdravstvenog sustava.

Zahvaljujemo organizatoricama iz udruge Krijesnica na pozivu za ovu neizmjerno važnu trodnevnu radionicu. Škola zagovarača u zdravstvu je organizirana u sklopu projekta Zdravstveni opservatorij, projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Skip to content