Naslovna slika

Online konferencija “Aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, Hrvatska i EU praksa“

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli organizirala je online konferenciju „Aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, Hrvatska i EU praksa“. Konferencija je treća po redu od planiranih pet u sklopu projekta „Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom“. Ovom, trećom konferencijom se tako pokušalo predstaviti trenutno stanje u Hrvatskoj po pitanju mogućnosti sudjelovanja osoba s invaliditetom u aktivističkim pokretima i to prvenstveno kroz njihovo djelovanje u organizacijama civilnog društva.

Naglasak je stavljen na iskustva samih osoba s invaliditetom pa su tako glavni panelisti konferencije bile brojne osobe s invaliditetom koje su ne samo aktivni članovi brojnih udruga, već i njihovi osnivači, voditelji i organizatori. Na konferenciji su također sudjelovale predstavnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Izlagači su tako bili:

 • Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli
 • Ines Tolić, viša stručna suradnica za planiranje cjelovite zaštite i rad s udrugama osoba s invaliditetom, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
 • Željka Josić, državna tajnica, Središnji državni ured za demografiju i mlade
 • Nikola Glibo, predsjednik Centra UP2Date
 • Ivona Šeparović, stručna suradnica Saveza SUMSI, urednica i voditeljica emisije Hodalica
 • Karlo Pavletić, dugogodišnji aktivist u području osoba s invaliditetom, Udruga Pčelica
 • Maria Tomić – Preiner, osnivačica udruge Centar za razvoj vrijednosti
 • Nevena Zubčić, stručna suradnica Udruge Zamisli
 • Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”
 • Danijela Vidas – studentica ekonomije
 • Andrija Tabak, aktivist u Udruzi Put u život

Moderator:

 • Domagoj Morić

Kroz izlaganja su se kao nužni preduvjeti istaknuli volja i rad samih osoba s invaliditetom, razumijevanje i otvorenost okoline te zakonodavni okviri. Pritom su iskustva izlagača omogućila uvid u niz prepreka koje mogu biti osobne, društvene i financijske prirode. Samo financiranje se istaknulo kao veliki problem zbog nepostojanja njegovog kontinuiteta u trenutnom projektnom načinu financiranja usluga za osobe s invaliditetom.

Zaključci rasprave koja je uslijedila nakon izlaganja bila je usmjerena prema snažnijem zagovaranju udruga OSI prema nadležnim institucijama kako bi se problem financiranja, ali i mnogi drugi problemi, čim prije otklonili. Konferencija je omogućila i umrežavanje korisnika koje pak ni virtualno okruženje srećom ne može demotivirati pa je tako predstavnica Centra za razvoj vrijednosti iskoristila ovu priliku i zamolila sudionike da ispune anketu, a predstavnike udruga da ju podijele na svojim stranicama. Anketom se želi utvrditi kako se osobe s invaliditetom nose sa situacijom uzrokovanom pandemijom COVID – 19, a dobiveni rezultati poslužit će kao podloga za iniciranje poboljšanja skrbi za osobe s invaliditetom u vrijeme pandemije (LINK: https://forms.gle/SSaUFxcrEu2oD4BNA ).

Konferencija je zaključena s naglaskom kako je za same osobe s invaliditetom jako bitno da osvijeste što sve oni sami mogu, umjesto da se fokusiraju na ono što ne mogu i za što im je potrebna pomoć drugih, a da društvo pritom bude podržavajuća okolina, a ne faktor njihove inhibicije.

Priopćenje o konferenciji možete pročitati i na stranicama udruge Zamisli – LINK: https://zamisli.hr/index.php/component/content/article/568-priopenje-qosobe-s-invaliditetom-trebaju-se-vie-angairati-u-drutvuq

Skip to content