Naslovna

Inkluzivna farma – temelj samostalnog života

U petak 3. 6. 2022. u Hrastovici u blizini Petrinji na prostoru Inkluzivne farme održana je završna konferencija dvogodišnjeg projekta „Inkluzivna farma – temelj samostalnog života“  koji je provodila Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zajedno u partnerstvu s Društvom za socijalnu ekologiju Zeleno zlato te Gradom Petrinjom.

Cilj projekta je kroz opremanje Inkluzivne farme te razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme poboljšati socioekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom, djece i mladih s teškoćama u razvoju.  Kroz neformalne oblike obrazovanja osoba s invaliditetom pridonosi se unapređenju socijalne uključenosti s ciljem poboljšanja životnih vještina za ravnopravno sudjelovanje u društvu kroz neovisan život.

Ispred Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije konferenciju je otvorila Aleksandra Milković, koja je pozdravila sve prisutne, ukratko iznijela informacije o samom projektu te naglasila kako je projekt unatoč nedaćama kao što su pandemija i potres – uspješno priveden kraju.

Riječ je potom preuzela izvršna direktorica UOSI Sisačko-moslavačke županije, Snježana Tomašević, koja je istaknula kako je projekt Inkluzivne farme temelj za brojne druge projekte, među kojima je budući poludnevni boravak osoba s invaliditetom.

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komas, istaknula je kvalitetne i dobre ciljeve projekta kojim se djeca s teškoćama u razvoju uključuju u društvo, čime se podiže i sama kvaliteta društva. Gradonačelnica Komas je naglasila kako je politika Europske unije, a sukladno time i Republike Hrvatske, pa tako i grada Petrinje sprečavanje institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju ali i svih ostalih socijalno osjetljivih skupina.

Voditelj projekta Ivan Latinčić zadivio je prisutne ostvarenim brojem radionica te odazivom uključenih osoba u projektne aktivnosti. U dvije godine na Inkluzivnoj farmi održano je 180 radionica uzgoja i branja povrća, voća i aromatičnog bilja te 100 radionica obrade voća i povrća. U tom periodu skupljeno je 1372 volonterska sata, 63 volontera su sudjelovala u volonterskim aktivnostima, a 58 osoba bilo je uključeno u projektne aktivnosti. No ono najbitnije, kroz provedbu projektnih aktivnosti u udruzi su zaposlili dva korisnika.

Vesna Bučar, profesorica Srednje škole Petrinja, koja je provodila radionice domaćinstva, probiranja, branja i obrade plodova istaknula je kako su korisnici dolazili na radionice svakodnevno. Radionice bi započinjale s veseljem i zajedničkim dogovorom, a završavale zajedničkim objedom. Poručila je kako su zasadili, uzgojili i na kraju konzumirali preko 45 vrsta povrtnica, no sve to ne bi bilo moguće uz volju i entuzijazam samih korisnika.

Svoj osvrt i iskustvo osobe s cerebralnom paralizom uključene u Inkluzivnu farmu podijelila je Maja Latinčić.  Istaknula je kako su osobe s invaliditetom završetkom školskog obrazovanja izolirane i usamljene ali Inkluzivna farma im je pružila mjesto gdje se mogu osjećati sigurno, zaštićeno i voljeno.

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Natalija Krajnović istaknula je kako diskriminaciju i neutemeljene predrasude prema radnom potencijalu osoba s invaliditetom možemo suzbijati na različite načine ali ništa nije toliko učinkovito kao primjer dobre prakse kao što je Inkluzivna farma.

Izvršna direktorica HSUCDP Mirjana Markovinović čestitala je na impozantnom projektu te naglasila inovativnost udruge članice Saveza – UOSI Sisačko – moslavačke županije koja uključuje smjer uključivanja i izjednačavanja osoba s invaliditetom.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize još jednom čestita Udruzi osoba s invaliditetom  Sisačko – moslavačke županije na ovom hvalevrijednom i inovativnom projektu koji je svakako primjer dobre prakse u pružanju psihosocijalne podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom.

Kako Inkluzivna farma izgleda, možete vidjeti na fotografijama ispod teksta.

Skip to content