Naslovna-fotografija

Druga regionalna radionica održana u Rijeci 20. i 21. studenoga

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je za udruge članice drugu u nizu radionica u okviru prijelaznog pripremnog razdoblja za uključivanje u sustavne podrške Nacionalne zaklade. Tim su povodom udruge članice informirane o načinima provedbe i praćenja ESF+ projekata te se naglasak stavio na razmjenu iskustava o budućem pružanju usluge osobne asistencije. Radionica je održana u Rijeci 20. i 21. studenoga, gdje su nam se pridružili predstavnici udruga članica iz CeDePe-a Zagreb, Udruge tjelesnih invalida TOMS, Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Udruge djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Grada Crikvenice ,,USPJEH“, Udruge tjelesnih invalida Zadar i Društvo osoba s invaliditetom Đurđevac.

Za predstavnike Saveza i udruga članica tom je prilikom organiziran obilazak Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka u kojoj se provode aktivnosti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom. Isto tako, predsjednik Udruge osoba s cerebralnom paralizom Rijeka, Miljenko Mišljenović, upoznao je predstavnike Saveza i udruga članica s radom udruge, iskustvima u pružanju socijalnih usluga te planovima za pružanje usluge osobne asistencije. Prvi dan završio je organiziranim obilaskom Trsatske gradine i Crkve Gospe Trsatske kojim su se predstavnici udruga upoznali sa znamenitostima grada Rijeke.

Sljedeći su dan, predsjednik HSUCDP-a i direktorica Mirjana Markovinović uvodno pozdravili sve predstavnike udruga i predstavili sažetke prve regionalne radionice. Voditeljica projekata, Dolores Kujek, predstavnike je udruga članica obavijestila o zaključcima rasprave o nacrtu prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku te je održala izlaganje o pravnom okviru EU fondova, provedbi aktivnosti projekta te postupcima nabave NOJN. Nadalje, suradnica na projektima, Suzana Cigetić, udruge članice je informirala o prijevarama u EU financiranju, o sukobu interesa i nepravilnostima u ESF-u i o izradi izvještaja u nacionalnom financiranju. Isto tako, izložila je mogućnosti financiranja u novom financijskom razdoblju, prihvatljive aktivnosti, provedbu podrški te vidljivost aktivnosti. Predstavnik CeDePe-a, Josip Koštan, predstavio je prijedloge modela pružanja usluge osobne asistencije iz iskustva CeDePe-a kao dugogodišnjeg pružatelja socijalnih usluga nakon čega je uslijedila razmjena iskustava.

Kako se razmjena iskustava pokazala odličnom inicijativom, razgovori o osobnoj asistenciji te informiranje o naobrazbama u kojima sudjeluje Savez nastavit će se već na trećoj planiranoj regionalnoj radionici u Zagrebu.

Skip to content