Bolje sutra u Finskoj

U Finskoj je dobro i danas, a to vam, iz prve ruke, može potvrditi Helena Kušenić, mlada dvadesetsedmogodišnja profesorica hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti iz Koprivnice, članica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra, koja je sudjelovala na treningu pod nazivom Need Based Methodology Laboratory. Evo njenog izvještaja “iz prve ruke”.

Finska01S ponosom obznanjujemo kako smo po prvi puta sudjelovali na inozemnoj edukaciji, i to u Finskoj, u gradu Imatra koji je veličine Koprivnice. Trening pod nazivom Need Based Methodology Laboratory (Laboratorij novih metodologija temeljenih na potrebama) održan je pod vodstvom i pokroviteljstvom finske Nacionalne agencije od 28. svibnja do 2. lipnja. Udruga Bolje sutra odabrana je među brojnim prijavama te smo zajedno s jednom zagrebačkom udrugom predstavljali Hrvatsku. Osim iz Hrvatske, sudionici su pristigli iz Finske, Njemačke, Italije, Makedonije, Turske, Španjolske, Kosova. Glavni cilj ovog projekta bilo je poboljšanje razmjena mladih unutar programa Youth in Action (Mladi na djelu) kroz učenje o samom procesu učenja. Trening je bio vrlo zabavan, ali i intenzivan – ispunjen mnoštvom aktivnosti koje jedva čekamo iskoristiti u profesionalnom, ali i osobnom životu.
U početku, propitivale su se metodologije učenja, otkrivalo se kako, gdje i zašto se učenje događa, nakon toga stiglo se do pravog eksperimenta u kojem se osvijestivši elemente metodologije učenja, u manjim grupama, kreirali novu metodu/ metodologiju koja se trebala temeljiti na potrebama mladih iz naših lokalnih sredina (a ne na onom što mi sami mislimo da mladima treba). Također, prošli su se svi koraci uspješnog projekta – od planiranja do implementiranja i evaluacije (koju je potrebno raditi i tijekom projekta kako bismo bili sigurni da i dalje pratimo potrebe mladih). Kao zaključak, proizašla su brojna buduća partnerstva s predstavnicima drugih zemalja.
„Bolje sutra“ uspostavilo je temelje suradnje s finskim, makedonskim, španjolskim i turskim predstavnicima, a neposredno nam se priključila i udruga s Islanda što nas jako veseli. Ne samo da smo uspostavili suradnje, stvorili smo prijateljstva širom svijeta, obogatili sebe, naučili o sebi i drugima prigrlivši međusobne raznolikosti. Potrebno je posebno napomenuti kako je naša predstavnica kao osoba s invaliditetom imala pravo na asistenta tijekom cijelog boravka i putovanja što znači da prepreka nema, najveće barijere i strahovi stoje u našim glavama – pobijedite ih, usudite se izaći iz svoje „sigurne zone“ i prihvatite izazov – svijet će vas prigrliti!

Skip to content