Naslovna

26. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom organizirala je 26. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. HSUCDP je pratio simpozij koji se održavao on-line kroz dva dana, 13. i 14. prosinca.

Glavne teme Simpozija bile su Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom, Ciljevi održivog razvoja, sport i osobe s invaliditetom i žene s invaliditetom.

Uvodne i pozdravne riječi sudionicima je uputio Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a, zatim Marinka Bakula Anđelić ispred Grada Zagreba i u gradonačelnikovo ime. Video porukom sudionicima se obratio Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske te izrazio podršku osobama i udrugama s invaliditetom. Tatjana Katkić Stanić ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prezentirala je“Što reforma socijalne skrbi donosi osobama s invaliditetom“. Komentar na izlaganje dala je Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a istaknuvši da pokret osoba s invaliditetom nije zadovoljan s novim prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi. Katkić Stanić napomenula je da će se raditi još dorade prijedloga Zakona, no bez preciznijeg pojašnjenja. Ljubica Lukačić, saborska zastupnica sudionicima se obratila s riječima da nažalost ništa od prijedloga koje su dale udruge/savezi s invaliditetom neće biti prihvaćeno. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom istaknula je Područne urede pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kao snažne karike promicanju prava osoba s invaliditetom. Jasna Sučec, predstavnica Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavila je projekt radnog asistenta za zaposlene osobe s invaliditetom. Projektom će se osigurati 20 radnih asistenata. Istaknula je podataka da u EU jedino Norveška ima radne asistente na radnom mjestu čiji trošak snosi poslodavac, a dio osoba s invaliditetom. Đurđica Ivković, predstavila je UNICEF-ovu podršku djeci s teškoćama u razvoju istaknuvši zabrinjavajući podatak da u RH od 2400 djece s teškoćama u razvoju do 5. godine ranu intervenciju prima tek svako osmo dijete. „Akademiju mladih lidera s invaliditetom“ prezentirala je Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom Srbije. Gordana Jurčević iz SOIH Mreže žena s invaliditetom istaknula je „Značaj konvencija i alternativnih izvješća na primjeru Istambulske konvencije“. Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a sudionike je upoznala s „Vizijom inkluzivnog društva 2030.“

Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, održao je izlaganje na temu „Novi pristup para sportu u Republici Hrvatskoj“, istaknuvši uspjehe paraolimpijaca s puno osvojenih medalja te iznimnu važnost uključivanja djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom u zajednicu kroz sport. U RH imamo 184 sportska kluba u sportu osoba s invaliditetom organizirana u 15 nacionalnih sportskih saveza. Također, postoji jedanaest županijskih i deset gradskih sportskih saveza.

Ana Sršen iz Plivačkog kluba Natator, održala je slijedeće izlaganje pod nazivom „Od terapijskog plivanja do Paraolimpijskih igara“. Natator već duži niz godina pruža kvalitetne programe plivanja djeci i mladima s teškoćama u razvoju i invaliditetom uz odlične stručnjake. Multidisciplinardni tim visokokvalificiranih i iskusnih stručnjaka s međunarodnim i nacionalnim priznanjima doprinio je da je kroz klub prošlo više od 7000 članova te isto toliko i roditelja. Izneseni su podaci da je u RH samo 0,002 posto djece s teškoćama u razvoju uključeno u sport. Također, sudionici su imali prilike vidjeti i promotivni film kluba koji je bio vrlo inspirativan budući da prikazuje plivanje i pozitivne učinke bavljenja sportom i pravo značenje inkluzije u praksi.

Tamara Horvat Klemen iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva prezentirala je temu pod nazivom „Pristupačnost digitalnih sadržaja i usluga“. Pristup informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, uključujući internet, definiran je kao temeljno ljudsko pravo. U RH digitalizacija je na 19. mjestu indeksa gospodarske i društvene digitalizacije u EU, a od 4,09 milijuna ljudi Internet koristi 3,24 milijuna, tj. 79,1%. Broj korisnika društvenih mreža je 2,8 milijuna, što čini 68,4%, a broj mobilnih uređaja 4.96 milijuna, što čini 121,1%. U Europi, mladi od 16 do 24 godina imaju najveću razinu digitalnih vještina. Osobe s vidnim, slušnim, motoričkim ili kognitivnim teškoćama susreću se s preprekama u digitalnom svijetu. Iskustva u provedbi projekta „Zaželi“ sudionicima simpozija podijelili su predstavnici udruga; Udruga osoba s invaliditetom Našički cvijet iz Našica, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Društvo multiple skleroze Primorsko goranske županije, Udruga osoba s invaliditetom Loco-Moto iz Slavonskog Broda, Udruga Jaglac, Udruga Zamisli i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

Simpozij je pratilo 100-njak predstavnika udruga i saveza osoba s invaliditetom. Organizator Simpozija obvezao se napraviti zaključke o čemu će sudionici biti upoznati.

Slike 1. dan

Slike 2. dan

Skip to content