Pronađeno rješenje za nastavak financiranja osobnih asistenata a kroz novi natječaj povečava se njihov broj za 50%

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas je nova ministrica Nada Murganić poručila na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji da petstotinjak osoba s invaliditetom koje ostvaruju pravo na osobnog asistenta, kojima je prijetilo da kroz nekoliko dana zbog isteka ugovora ostanu bez te usluge i dalje će imati osobnog asistenta jer će potrebne troškove do sklapanja novog ugovora pokriti Ministarstvo. Ministarstvo je pronašlo rješenje za premošćivanje tog razdoblja pa do kraja mjeseca planira potpisati dodatke ugovorima s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije, koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda.
Ministarstvo je kontaktiralo sve udruge koje provode projekt osobnih asistenata kako bi prikupilo podatke o potrebama i trajanju ugovora. Obzirom da je izrada dokumentacije za raspisivanje novog natječaja pri samom kraju, očekuje se da će se on raspisati u prvoj polovici studenog. Ministrica je najavila kako će se broj korisnika osobnih asistenta povećati s 500 na 750, a novi će ugovori biti potpisani na dvije godine.
Ministrica Nada Murganić je istakla da kod osoba s invaliditetom treba težiti ujednačavanju njihovih prava i kriterija po kojim ih ostvaruju, te da treba odrediti osnovni standard koji bi im država trebala osigurati.

Comments are closed.