Ispravak nepravde: Doplatak za djecu s težim invaliditetom i nakon 27. godine

Više od 13 godina trebalo je da se pokrene ispravak nepravde prema roditeljima i njihovoj djeci s težim invaliditetom koja su starija od 27 godina. Naime, od 1. siječnja 2002. godine, jednim krivim potezom pera, jednom krivom formulacijom u Zakonu o doplatku za djecu, roditelji djece s težim invaliditetom  koja bi navršila 27 godina ostali bi bez tog doplatka. Navodno se radilo o nenamjernom previdu službenika iz tadašnjeg Ministarstva rada i socijalne skrbi na čijem je čelu bio Davorko Vidović. Iako su roditelji skoro odmah reagirali, bilo je potrebno nekoliko mandata hrvatskih vlada da se ta pogreška ispravi. Teško je reći da li je sadašnja Vlada ovu pogrešku namjeravala ispraviti samoinicijativno (ako je, zašto to nije učinila ranije?) ili je to rezultat pritiska udruga osoba s invaliditetom i inicijative roditelja “Pomozimo djeci s invaliditetom”, potpomognute medijima. Podsjećamo da je nedavno Hrvatski Sabor odbio zakonski prijedlog nezavisnog zastupnika Mladena Novaka kojim se ova nepravda trebala ispraviti, ali vjerojatno Vlada nije htjela da “zasluga” za ovaj potez pripadne nekom drugom.

No što je – tu je. Vlada je poslala u proceduru prijedlog izmjene Zakona o doplatku za djecu. Dobro je i to što će se te izmjene primjenjivati i na one roditelje koji su to pravo stekli prije 1. siječnja 2002. godine a onda ga izgubili kada je dijete navršilo 27 godina. U ovom trenutku radi se o 1.077 osoba, a u 2016. godini bit će ih 1.254. I na kraju, stvarno je nemoguće ne upitati se: Zar je stvarno trebalo proći 13 godina pored mnogobrojnih na ovim ili onim pozicijama koji se kunu da rade za dobrobit sviju nas, a posebno za dobrobit slabijih i ranjivijih skupina, pa da se ispravi jedna činovnička pogreška? Koliko je tu samo sudbina ljudi koje smo sve ove godine dodatno otežavali?

Približava se predizborna kapanja. Svima će usta biti puna običnih ljudi, slabijih i ranjivijih, pravednosti i humanosti. A da li su bilo što uspjeli shvatiti i naučiti iz ove nepravde?

Comments are closed.